Nízké Tatry lákají na propojení Chopku

Lanovka v Nízkých Tatrách

Lanovka v Nízkých Tatrách Zdroj: TMR

Na lyžaře v Tatrách čeká od nové sezony až 45 kilometrů sjezdovek a řada nových lanovek. Severní a jižní stranu druhého nejvyššího kopce Nízkých Tater opět spojily lanovky.

„Na severní straně Chopku jsou dvě kabinkové lanovky. Tou nejvýznamnější a přelomovou je 24-místná lanovka Funitel, která využívá nejmodernějších technologií. Největrnější místo Slovenska tak bude garantovat přepravu během celé sezony,“ uvedl Bohuš Hlavatý, předseda představenstva Tatry mountain resorts (TMR), která je od podzimu i spoluprovozovatelem lyžařského areálu ve Špindlerově Mlýně.

„Na severní straně to však nebude všechno, novinkou na Slovensku bude použití lanovkového systému Twinliner. Jde o lyžařský šikmý výtah, který umožní přesun lyžařů a snowboardistů (a v létě i peších turistů) z Bielej Púte (Kolieska) na Priehybu do údolní stanice Funitelu tak, aby mohli Funitelem pokračovat v jízdě dále na Chopok,“ dodal Hlavatý.

Nízké Tatry, panorama JasnáNízké Tatry, panorama Jasná | TMRPanorama Nízkých Tater (vrchol Jasná)

Chopok se tak jen letos dočkal celkem tří nových lanových drah. Milovníky zimních sportů lákají i nedaleké areály TMR ve Vysokých Tatrách a tropická hala Tropical Paradise společně s aquaparkem Tatralandia.

Podle statistik navštívilo Tatry v minulou zimu víc než 800 tisíc turistů. Z toho byla necelá polovina ze Slovenska, třetinu tvořily Poláci. Z Česka přijelo zhruba deset procent lyžařů. Právě na český trh se chce TMR v následujícím roce zaměřit a nalákat především ze spadové oblasti Moravy nové turisty.

Podle provozovatele by lákadlem měla být kvalita služeb, ale též ceny za skipasy. Ty se pohybují od 26 eur ve vedlejší sezoně do 33 eur za den v hlavní sezoně.