Nizozemci vyvinuli modulární dům z lepenky pro ekologické chataře

Wikkelhouse

Wikkelhouse Zdroj: Wikkelhouse

Amsterdamská firma Fiction Factory dala pojmu ekologické bydlení nový rozměr. Z minima stavebního materiálu vytěžila maximum.

Lepenkou čtyřiadvacetkrát omotaná forma, to celé potřené voděodolnou barvou, zevnitř potažené tenkou překližkou a zapouzdřené do dřevěné konstrukce. Z toho sestává ekologický univerzální blok, který vydrží nejméně padesát let. Dostal jméno Wikkelhouse a navzdory prostým stavebním materiálům skvěle odolává nepřízni počasí.

S netradičním využitím lepenky přišli designéři nizozemské firmy Fiction Factory. Doufají, že zaujmou chataře a milovníky jednoduchých konceptů bydlení, ale třeba také stavební firmy, které potřebují zázemí pro zaměstnance či dočasné kanceláře pro stavební dozor.

Wikkelhouse from Wikkelhouse on Vimeo.

Domek složený z několika bloků Wikkelhouse lze postavit za jediný den. Nepotřebuje ani základy, k jeho kompletaci stačí volný prostor s přípojkami a „vanička“ z trámů, které konstrukci oddělí od země. Cena jednoho 1,2metrového segmentu začíná na osmi tisících dolarů a lze si objednat několik variant, například hladký blok, blok s malým kruhovým oknem nebo s velkým oknem.

Mezi jednotlivé díly je možné vložit přepážky, a vnitřní prostor tak účelně rozčlenit podle potřeby. Vzhledem k použitým materiálům – lepence, dřevu a ekologickému lepidlu i nátěru – je dům stoprocentně recyklovatelný, a tím i ekologicky šetrný.

Fiction Factory předpokládá, že Wikkelhouse ocení nejenom chataři nebo ekologičtí nadšenci, ale také například lidé v oblastech postižených přírodní katastrofou. Jednotlivé stavební díly, které váží kolem pěti set kilogramů, lze rychle převézt tam, kde je třeba rychle a důstojně ubytovat lidi bez přístřeší.