Nocleh u vraha: muž v ohništi a znásilněná žena

Brněnský krajský soud otevřel případ brutální vraždy v Komárově. Radim Odehnal podle žaloby zabíjel jen proto, aby mohl souložit.

V agresivního sadistu se na konci letošního března proměnil čtyřicetiletý Radim Odehnal. Muže, kterého ve středu před brněnským krajským soudem obžalovala státní zástupkyně z vraždy a znásilnění, totiž ovládly brutální sexuální praktiky. Kvůli touze po sexu se nejprve zbavil „překážky“ v podobě partnera oběti. Ve svém domku v Jeneweinově ulici v brněnském Komárově pak mrtvolu muže spálil a s ženou dělal věci, které jí dělaly největší utrpení.

Tragédie se odehrála v noci na 30. března. Odehnal se v baru U Piráta, který stojí jen pár desítek metrů od jeho domku, seznámil s mladým párem, jedenatřicetiletým Pavlem a jeho o deset let mladší přítelkyní Martinou. Ti si v Brně udělali přestávku při zpáteční cestě ze Slovenska. Neměli dost peněz na jízdenku do západních Čech, a tak se rozhodli, že přenocují někde poblíž centra města. Nápad však nepatřil k těm nejšťastnějším.

Oběť: Byl to milý člověk

„Odehnal se zdál být milý člověk. Pavlovi dal cigaretu a dali jsme se do řeči. Řekli jsme mu, že nemáme kde spát. On se tedy nabídl, že můžeme přenocovat u něj,“ vzpomínala Martina na nejstrašnější den ve svém životě. Jakmile v baru dopili, vydali se k Odehnalovi. „Tam nám nachystal lože a Pavel se šel vykoupat. Po něm jsem šla do koupelny já. Za oknem jsem si všimla Odehnala, který na mě při sprchování koukal. Pavel ho okřikl, ale on pořád stál u okna a ani se nehnul,“ doplnila žena.

Nahé tělo budoucí sexuální oběti vzbudilo v Odehnalovi léky utlumovanou hladinu testosteronu. Vrah měl totiž kvůli několika předchozím znásilněním nařízenou ambulantní sexuologickou léčbu. Jenže ten den, kdy si do baráčku v Komárově pozval hosty, měl za sebou minimálně deset dní bez medikamentů. A navíc stejně dlouhou dobu popíjel. „To byl spouštěcí mechanismus, který v Odehnalovi probudil agresi,“ potvrdila sexuoložka Petra Schejbalová, která obžalovaného muže vyšetřovala.

Jakmile mladý pár ulehl k spánku, vrah vešel za nimi do pokoje. „Pavel spal a já jsem najednou ucítila, že mě Odehnal osahává. Odehnala jsem ho. On odešel, ale za chvíli se vrátil. To už jsem vzbudila Pavla, který na něj zakřičel. Odehnal beze slova opustil pokoj a zhasnul. Asi za deset minut otevřel dveře a rozsvítil. Byla jsem oslepená světlem, ale viděla jsem, že má v ruce palici. S ní několikrát Pavla udeřil do hlavy,“ líčila Martina před soudem.

Při útoku na muže, chytil Odehnal ženu pod krkem a odhodil ji do kuchyně. Šokovaná dívka ležela na zemi, když se ve dveřích objevil její přítel. Měl zakrvácený obličej a sesunul se k zemi. Za ním stál Odehnal s palicí v ruce. Překročil Pavla, který se zmítal v bolestech, a vytáhl nůž. Rozmáchl se a do bezbranného těla bodnul. „Jakmile Pavla zabil, vrhl se na mě. Hodil se mnou na postel a do pochvy mi strčil klacek. Pak mě znásilnil,“ řekla žena.

Nekončící utrpení v kůlně

Pro Martinu ale hrůzné zážitky jedním znásilněním neskončily. Odehnal ji svázal motouzem a odvlekl ji do kůlny. Tam přes ni přehodil pytel a odešel zpátky do domu, aby se zbavil těla mrtvého Pavla. Odtáhl jej proto k ohništi na dvorku, pokácel borovici na zahradě a krátce před pátou ráno rozdělal oheň. Bylo však po dešti a dřevo špatně hořelo. Odehnal tak musel ohniště prolít hořlavinou. Teprve potom spatřil první plameny, které postupně spalovaly tělo. Přestože si sousedé všimli toho, že Odehnal tak brzy ráno něco na dvoře pálí, nepřikládali tomu nijakou důležitost.

Vrah spaloval Pavlovo tělo nejméně deset hodin. Mezitím chodil do kůlny za Martinou, kterou opakovaně znásilnil. „Souložil se mnou víckrát a já už to ani nepočítala. Nevěděla jsem, jestli noc nebo den. Netušila jsem, kolik je hodin. Jen vím, že mi do pochvy strkal klacek a nohu od židle. Byla to strašná bolest. Tekla mi krev. Několikrát mě švihl lanem a přikázal mi, abych si tam strčila ještě dlouhou dýku. Řekl mi, ať si udělám dobře, nebo mě zabije,“ popisovala Martina nekončící utrpení.

Kriminalisté, kteří případ vyšetřovali, se domnívají, že žena měla být další Odehnalovou obětí. Jejich domněnky ostatně potvrdili i soudní znalci. „Obžalovaný ovšem její smrt oddaloval. Nechtěl ji zabít hned, protože už by pro něj neměla cenu a pozbyla by na atraktivnosti. Odehnala navíc vzrušovalo, že trpí,“ poznamenala Schejbalová. Klinický psycholog Miroslav Petržela navíc potvrdil, že měl Odehnal k Martině sadistickou sexuální touhu. „Odmítání mu nevadilo. Naopak. Vzbudilo v něm další agresi a chuť na soulož. Oběť proto opakovaně znásilňoval, přičemž postupně pálil tělo jejího přítele,“ upozornil Petržela.

Uvězněné ženě se nakonec podařilo ze zajetí uprchnout. Spoře oblečená a v pruhovaných ponožkách utíkala do baru U Piráta, kde se s Odehnalem potkala. Číšník zavolal policii, která už devětatřicet minut po oznámení činu nasadila podezřelému muži pouta.

Krátký proces?

Odehnal se k činu odmítl vyjádřit. Policii se ale krátce po něm přiznal. Soud požádal, aby se hlavní líčení konalo v jeho nepřítomnosti. Trestní senát brněnského krajského soudu žádosti vyhověl.

Proces s Odehnalem pokračuje ve čtvrtek 19. listopadu. Je pravděpodobné, že soud vynese rozsudek. Vrahovi z Komárova hrozí za vraždu a znásilnění výjimečný trest. Znalci navrhli, aby byl Odehnal umístěn do zabezpečovací detence. Tedy místa pro zvlášť nebezpečné zločince.