Nová elektrárna bude vyrábět čistou energii z kravského hnoje

Nová elektrárna bude vyrábět čistou energii z kravského hnoje. Ilustrační foto.

Nová elektrárna bude vyrábět čistou energii z kravského hnoje. Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Japonská automobilka Toyota hodlá v Kalifornii vybudovat elektrárnu, v níž bude plynný metan z kravského hnoje přeměňován na vodu, elektřinu a vodík. Tzv. Tri-Gen Project byl představen na autosalonu v Los Angeles.

Dotyčná elektrárna by měla být uvedena do provozu přibližně v roce 2020. Toyota očekává, že bude schopna každý den poskytnout dostatek energie pro napájení 2350 průměrných domácností a dostatek paliva pro provoz 1500 vozidel poháněných vodíkem.

Jinými slovy, toto zařízení by mělo vyrábět 2,35 MW elektřiny a 1,2 tuny vodíku denně. „Naše společnost rozumí obrovskému potenciálu snížení emisí a zlepšení společnosti,“ komentoval to Doug Murtha z Toyoty.

Připomeňme, že Toyota intenzivně investuje do své technologie vodíkových palivových článků. Ty jsou používány v sedanech Mirai i nových nákladních automobilech (Project Portal).

„Ekologicky smýšlející motoristé nové a čistší způsoby dopravy. Vozidla využívající palivové články Mirai společně s našimi dalšími vozidly poháněnými alternativními palivy pomáhají na tuto poptávku reagovat, aby zajistila lepší budoucnost,“ uvedla automobilka.

Do roku 2040 chce Toyota úplně zastavit výrobu tradičních spalovacích motorů a do roku 2050 snížit emise uhlíku o celých 90%. Její úsilí by mohlo urychlit posun k dopravním prostředkům, které budou šetrnější vůči životnímu prostředí.