Nová školka v Berouně otevře v září

Město poskytne osmdesát nových míst. Rodiče to vítají. Školky odmítaly každé druhé dítě.

Najít v Berouně volnou školku je problém. „Vozím dceru do Prahy, kde pracuji. Pokud tady přibudou nová místa, využiji toho,“ říká matka tříleté Natálky.
Počet předškolních dětí v Berouně v posledních letech výrazně stoupá. Ještě v roce 2001 evidoval Český statistický úřad ve městě 1017 dětí předškolního věku. Loni už se jejich počet vyšplhal na 1502. Mladých rodin přibývá nejen kvůli výstavbě. Rok od roku se rodí více dětí. V prvním pololetí roku 2004 na Berounsku přibylo 403 novorozenců, letos ve stejném období 520. Mateřinky proto děti odmítaly. „Letos jsme přijali 174 dětí. Odmítli jsme jich 190,“ tvrdila před časem mluvčí radnice Jitka Soukupová.

Z jeslí bude mateřinka

Radní proto museli ve školkách stanovit kritéria pro přijímání dětí. Základem je trvalé bydliště v Berouně. Roli hraje také místo zaměstnání rodičů či to, zda sourozenci navštěvují stejnou mateřskou školu.
Podle místostarosty Havla školky nejčastěji odmítaly děti z okolních obcí. Radní proto rozhodli vybudovat na Velkém sídlišti novou školku. Vznikne přestavbou jeslí při druhé základní škole. „Kapacita pěti berounských školek je 582 míst. Když přibude šestá, bude to výrazný nárůst,“ míní Havel.

Další školka bude v září

Město již provedlo výběrové řízení na dodavatele stavby. Nyní běží odvolací lhůta. „Jakmile skončí, začnou stavební práce. Zahrnují i přístavbu. Patro má dvě terasy, které zastavíme. Díky tomu budeme mít čtyři třídy,“ vysvětluje Havel. Dojde k zateplení, výměně oken a dveří. Firma obnoví zahradu. Výhodou je, že kolem budovy jsou velké pozemky. Vzniknou tam tři hřiště. Rekonstrukce vyjde na šestadvacet milionů korun. Dva miliony zaplatí město a zbytek pokryje evropská dotace. Stavební práce skončí v polovině srpna, v září školka otevře. Ředitel druhé základní školy Pavel Herold bude muset přijmout nové zaměstnance. „Sedm učitelek a dva nepedagogické pracovníky,“ říká Herold s tím, že s některými zájemci už hovořil. Stavební práce mírně naruší i chod školy. Její vedení ale řeší ještě jeden problém. V budově dosud fungovala školní družina. „Teď jsme ji přesunuli do hlavní budovy a uvažujeme o nějaké výstavbě,“ podotýká Herold. Podle něj nejmodernější mateřinku ve městě využijí zejména nově příchozí rodiny. Výhodou bude i to, že sídlí v jednom areálu se základní školou.