Nová výrobní technologie umožňuje jednoduše vytvářet ohebnou elektroniku s vysokým výkonem

Nová výrobní technologie umožňuje jednoduše vytvářet ohebnou elektroniku s vysokým výkonem

Nová výrobní technologie umožňuje jednoduše vytvářet ohebnou elektroniku s vysokým výkonem Zdroj: VTM.cz

Vědci vymysleli nový systém výroby flexibilní elektroniky. Výroba je jednoduchá, levná a také rychlá. Technologie je škálovatelná i pro výkonnou elektroniku.

 

Vědecký tým z univerzity Wisconsin–Madison představili nový systém výroby flexibilní elektroniky, na kterou se zaměřují už dlouho. Tentokrát bylo dosaženo milníků v mnoha oblastech, které umožňují použití výkonné elektroniky v reálném nasazení, protože se technologie týká i procesu snadného škálování výroby pro komerční použití.

Ohebná elektronika je potřeba stále více s tím, jak obrovsky roste internet věcí a s tím spojené všemožné senzory, mikropočítače, chytrá elektronika na různých objektech (i na lidském těle) a podobně. Klasický systém pevné konstrukce tak už v mnoha případech nelze použít, minimálně z pohledu ergonomie a pohodlí. Díky flexibilitě lze totiž chytře vytvořit i nové designy, které budou tenčí a lepší. Ohebná elektronika je tak základem, ze kterého se v takovém případě musí vycházet a do budoucna bude hrát stále důležitější roli.

Nejohebnější tranzistor na světě

Hlavní novinkou, kterou se tým inženýrů může pochlubit, je vytvoření nejohebnějšího tranzistoru na světě, který pochopitelně slouží pro stavbu komplexnějších čipů, mezi které patří procesory, paměti, ale i senzory.

Vědcům se podařilo vytvořit ohebnou formu standardního BiCMOS (Bipolar Complementary Metal Oxide Semiconductor) tranzistoru (TFT), který se v průmyslu běžně používá více než dvě desítky let. Mimochodem se tento typ používal třeba i u procesoru Intel Pentium a Pentium Pro.

Jak vedoucí týmu Zhenqiang (Jack) Ma ve výzkumu zmiňuje, vyrobit ohebnou formu tohoto tranzistoru je velmi náročné a vyžaduje to spoustu procesů a několik měsíců. To je v případě průmyslového nasazení velký problém, protože trh se mění velmi rychle a tak náročná výroba, která navíc může skončit i neúspěchem, je takřka nepoužitelná.

Nyní je ale možné tyto tranzistory vyrábět mnohem efektivněji.

Zjednodušená výroba

Klíčovou součástí úspěchu je tak i vytvoření nového systému výroby, která je mnohem jednodušší, protože odstraňuje spousty kroků, jež byly dříve nutné a zvyšovaly tak nejen potřebný čas, ale s tím i náklady a nebezpečí chyby. Zatímco dříve bylo potřeba několik měsíců bez chyb, s novou technologií výroby je možné ohebné tranzistory vyrobit za pouhý týden.

Samotný tranzistor je tvořen jednokrystalovou křemíkovou nanomembránou, která je umístěná na jednom kusu ohebného plastového substrátu. Velkou výhodou rovněž je, že výroba je kompatibilní se stávajícími technologiemi, které se už na trhu používají. Díky tomu by mělo být možné tuto technologii výroby ohebné elektroniky rychle dostat do fáze hromadného použití.

Důležitý krok

I když se nejedná o technologii, díky které bychom si zítra mohli hned koupit nový počítač integrovaný v čočce do oka, jde o malý a důležitý krok v tomto směru, který nakonec takové zařízení umožní vytvořit.

Většina chytrých objektů, které budeme v budoucnu nosit nebo spojovat s naším tělem, budou muset být flexibilní a aby byly co nejmenší, je třeba odstranit vše přebytečné a nechat tu nejdůležitější aktivní část, která bude zahrnovat elektroniku a fotoniku. Přidejte k tomu technologie, které umožňují výrobu i průhledné elektroniky a začíná to vypadat opravdu zajímavě.