Vědecký průlom: Světlo bylo poprvé uloženo jako zvuk

Vědecký průlom: Světlo bylo poprvé uloženo jako zvuk

Vědecký průlom: Světlo bylo poprvé uloženo jako zvuk Zdroj: University of Sydney

Vědci na počítačový čip poprvé uložili světelné informace jako zvukové vlny. Tento průlomový výsledek lze přirovnat k zachycení blesku coby hromu.

Asi to zní docela bizarně, nicméně jde o další krok na cestě k tzv. světelným či fotonovým počítačům. Ty by mohly fungovat až 20krát rychleji než stávající laptopy atd. Navíc nebudou produkovat teplo a způsobovat elektromagnetické rušení.

Zakódovat informace do fotonů je relativně jednoduché. Mnohem větší problém představuje nalezení způsobu, kterým by čip tyto informace mohl zpracovávat. Světlo je totiž zatraceně rychlé. Co kdyby se tedy zpomalilo a následně přeměnilo na zvuk?

A to je přesně to, co se nyní podařilo odborníkům z University of Sydney. „Informace v akustické podobě se v našem čipu pohybují řádově pětkrát pomalejší rychlostí, než v optické oblasti,“ uvedla vedoucí projektu Birgit Stiller.

„Jedná se o významný krok vpřed v oblasti zpracování optických informací, protože tato koncepce splňuje všechny požadavky na současné i budoucí generace optických komunikačních systémů," dodal další člen týmu Benjamin Eggleton.

Pro úplnost dodejme, že dotyčné zařízení na rozdíl od svých předchůdců umožňuje ukládání a načítání informací na více vlnových délkách současně, což značně zvyšuje jeho účinnost.