Nové centrum spojuje obchod a logistiku

Obchodní a logistické centrum firmy Ptáček v Jinočanech u Prahy je mimořádné ve skloubení administrativně-obchodního centra a logistického zázemí velkoobchodu. Jde o polyfunkční objekt, v němž praktičnost a funkčnost doplňuje moderní architektura.

Firmu Ptáček jako jednoho z největších prodejců instalatérských potřeb v ČR k rozhodnutí vybudovat komplexní centrum přiměl sílící tlak na kvalitu a časové možnosti v péči o klienta. Projekt sjednotil většinu služeb do areálu, který je v oblasti nejsilnější na českém trhu. V průmyslové zóně v obci Jinočany na okraji Prahy tak byl loni dokončen areál obchodního a logistického centra. Na tříhektarovém pozemku stojí budova o celkové ploše téměř 12 000 m2 a na dalších 9000 m2 jsou vybudovány zpevněné skladové plochy, komunikace a parkoviště. Zbývající část pozemku je určena pro zeleň a respektuje požadovaný 30% koeficient zastavění pozemku.

#####Investor preferoval šetrné technologie

Samotná budova (podlahová plocha 19 018 m2) je funkčně i objektově rozdělena na část administrativní, skladovou a nevytápěný sklad trubek. V administrativní části jsou ve třech nadzemních podlažích (celkem 1190 m2) kanceláře firmy, obchodní jednotky koupelnového studia a velkoobchodu. Jsou zde i zasedací místnosti a přednáškové sály pro prezentace či školení. V přízemí je situována jídelna a kuchyně s kapacitou dvě stě jídel. Skladová hala obsahuje velkoobchodní prodejnu pro instalatérské firmy. Firma Ptáček zajišťuje také zásobování velkých staveb v daném regionu a k tomu, aby pokud možno brzo dopoledne byl materiál u zákazníka/stavební firmy, slouží provozně funkčně navržené provozy ve skladové hale, rampách a na venkovních skladových plochách.

Zadavatel se také v záměru orientoval na trend úspor a ohledy k životnímu prostředí. „Zajímavostí je, že investor preferuje použití nejnovějších technologií šetrných k životnímu prostředí. Ohřev užitkové vody tak doplňují solární panely na střeše administrativní budovy. Celá střecha skladové haly bude pokryta panely s monokrystalickými solárními články pro výrobu elektřiny o výkonu zhruba 500 kW,“ říká vedoucí projektu Jiří Wacławik, podle kterého se navíc uvažuje o tepelném čerpadlu vzduch–voda na střeše budovy.

V průmyslovém areálu obce tak byl pod taktovkou společnosti Arch. Design projekčně připraven od studie až po realizaci stavby obchodní a logistický areál zásobující instalatérským zbožím široké okolí. Stal se centrálou firmy Ptáček v Čechách.

#####Přípravu usnadnil software REVIT

Tak rozsáhlé a náročné projekty, jakým bylo i logistické centrum firmy Ptáček, kladou nároky na každodenní spolupráci širšího projekčního týmu – od architekta až po všechny potřebné profesní specialisty – a také je nutné pružně reagovat na měnící se požadavky zadavatele díla a předávat mu podklady v jasné a přehledné formě. Arch. Design vsadil na moderní přístup informačního modelu budovy a technologii Autodesk Revit společnosti CAD Studio. „Celá akce byla projektována v novém 3D softwaru REVIT. Tento software umožňuje v jakémkoli místě stavby generovat 3D náhledy a výrazně tak přispívá k lepší komunikaci jak s investorem, tak i s ostatními zúčastněnými profesemi,“ říká k řešení projektu Jiří Wacławik.

Investor byl natolik spokojen s předloženou prací, že využil nejen kompletních projekčních služeb týmu Arch. Design, ale také autorského dozoru a pořízení dokumentace skutečného stavu.

*

Název: Obchodní a logistické centrum fy Ptáček – Velkoobchod Místo: Jinočany u Prahy Investor: Ptáček – správa a. s. Autoři: Ing. Jiří Wacławik, Ing. arch. Jiří Vácha Autorský dozor: Ing. Jiří Wacławik HIP: Ing. Jiří Wacławik Generální dodavatel stavby: GEMO Olomouc Investice: 250–300 mil. Kč