Nové Clio je tu. Zahýbe trhem?

Renault Clio

Renault Clio Zdroj: Autorevue.cz

Renault Clio
Renault Clio
Renault Clio
Renault Clio
Renault Clio
6
Fotogalerie
„Nové Clio je delší a širší, než byl jeho předchůdce, přitom je nižší a váží méně,“ řekl při české premiéře novinky Eric Basset, generální ředitel Renault ČR. „K jeho hlavním trumfům bude patřit cena, začíná na 229 900 korunách.“

Nový vůz má bezesporu mnoho silných stránek. Ale právě cena, kterou Eric Basset zmínil, k nim až tak nepatří.

Ve Francii cena novinky Renaultu začíná na 13 700 eur, zatímco nový Peugeot 208 startuje na 11 950 eur. U nás stojí nová třídveřová „dvě stě osmička“ (1.0 l, 68 k) o deset tisíc korun méně (Renault třídveřovou verzi Clia vůbec nenabízí), pětidveřová pak o sto korun více. Rozdíl tedy minimální. Vlastně žádný.

Na otázku AutoRevue, zdali si opravdu myslí, že cena nového Clia strhne v Česku lavinu zájmu o tento vůz, Eric Basset odpověděl dosti rozvláčně: „Vycházíme ze znalosti místního trhu. Z profilu místního zákazníka. Nabízíme mu auto se slušným vybavením… Budeme konkurenceschopní…S novým vozem napíšeme další kapitolu úspěšného příběhu.“

Clio vyhlíží elegantně a přitom sportovně, nemá žádné ostré hrany. Pětidveřový hatchback působí opticky jako třídveřový. Kliky zadních dveří jsou skryty u bočních okének.

Clio čtvrté generace je bezesporu přitažlivé a zcela jistě půjde na odbyt lépe než Clio třetí generace, jehož se prodalo na celém světě 2 041 003 kusů. Otázkou však je, zda dosáhne až do „vyšších pater“, které kdysi zaujaly vozy první a druhé generace. Jejich prodeje byly více než dvojnásobné (4 002 806 ks respektive 5 313 987 ks). Nové Clio vám podrobněji přiblíží sesterský server Autorevue.cz.