Nové gelové baterie budou bezpečnější, tenčí a lehčí

Baterie, ilustrační foto

Baterie, ilustrační foto

Na trhu sice máme moderní technologické hračky, jejichž výkon a možnosti se stále zlepšují, baterie jsou však v tomto ohledu poněkud pozadu. I když to na první pohled nevypadá, i v oblasti baterií jsou k dispozici stále lepší technologie, jedná se ale o velmi malé kroky vpřed.

Jedním takovým je i nový objev vědců v oblasti gelových baterií, který by měl zlepšit vlastnosti stávajících lithiových baterií. Podařilo se totiž nahradit nebezpečný tekutý elektrolyt, který už se v mnoha případech stal zdrojem hoření či výbuchu různých elektronických zařízení. Novější a často používaný pevný polymerový elektrolyt sice nabízí také vysokou bezpečnost, ale za cenu nižšího výkonu.

Nový druh gelového polymerového elektrolytu však nabízí bezpečnost proti přehřátí jako pevné polymerové elektrolyty a zároveň výkon jako u tekutého elektrolytu. Nový typ baterií je navíc i o 10 až 20 % levnější. Problémy s přehříváním se netýkají pouze malých elektronických zařízení, ale i pomalu se šířících elektrických aut.

Jedná se tak o kombinaci obou technologií, gelový polymerový elektrolyt sice vypadá na první pohled jako pevný, ale obsahuje přibližně 70 % tekutého elektrolytu, který je umístěn v tenkých ohebných fóliích. Pokud se tato technologie rozšíří, dočkáme se trochu lepších baterií, nelze však čekat obrovské rozdíly.