Nové modely iPhone 5 míří do Česka. Prodávat se začnou příští pátek

Všechny barevné varianty telefonů iPhone 5S a iPhone 5C

Všechny barevné varianty telefonů iPhone 5S a iPhone 5C Zdroj: CTK/AP

Šéf Applu Tim Cook na začátku prezentace
Craig Federighi, viceprezident Software Engineering v Applu
Viceprezident Software Engineering Craig Federighi mluví o iOS7
Operační systém iOS 7 přijde 18. září
Phil Schiller, viceprezident produktového marketingu Applu
7
Fotogalerie
Americká firma Apple začne v pátek 25. října prodávat nové verze svého chytrého telefonu iPhone pod označením 5S a 5C v Česku a dalších třech desítkách zemí. Na první trhy zahrnující USA, Francii, Velkou Británii nebo Německo se telefon dostal 20. září.

Společnost Apple uvedl, že příští týden uvede telefony například v Itálii, Rusku, Španělsku a dalších více než 25 zemích. Na začátku listopadu přístroje zamíří například do Indie či Mexika.

iPhone 5S je pokročilejší verzí předchozího modelu iPhone 5. iPhone 5C je pak levnější verzí v plastovém provedení. Nové iPhony obsahují novou verzi operačního systému iOS 7, novinkou je možnost odemknutí telefonu prostřednictvím snímače otisku prstu.

Roční vývoj akcií společnosti Apple

Graf 9. 10. 2013.Graf 9. 10. 2013. | nosek.mn@gmail.com

O nové modely 5S a 5C je velký zájem. Firma podle svého vyjádření prodala jen během prvních tří dnů od uvedení na trh devět milionů nových telefonů iPhone 5S a iPhone 5C. Poptávka tak výrazně překonala očekávání analytiků, kteří počítali s prodejem kolem šesti milionů kusů. Vadou na kráse ovšem je, že skupina německých hackerů již u těchto přístrojů údajně prolomila zabezpečení snímače prstů.

Apple tvrdí, že prodej přístrojů iPhone 5S a iPhone 5C překonal všechny předchozí premiéry jeho nových telefonů. Předchozí model iPhone 5 například zaznamenal během prvních tří dnů od uvedení na trh prodej kolem pěti milionů kusů. „Poptávka po nových iPhonech je fantastická,“ prohlásil šéf firmy Tim Cook.

Fotoaparát v iPhonu 5S – větší snímač, světelnější a širší objektiv