Novinka v Brně: kasy bez pokladních

Hypermarket Tesco otevřel v Dolních Heršpicích nové pokladny, na kterých si zákazník sám naúčtuje zboží.

Nadávat na pomalé pokladní už nemusejí zákazníci hypermarketu Tesco v brněnských Dolních Heršpicích. Sami si naopak mohou vyzkoušet, jak kasa funguje. Od konce března tam funguje osm automatických pokladen, u kterých si zákazník cenu nákupu spočítá a zaplatí sám.

„Je to doplňková služba, která zákazníkům zpestří a usnadní nákup. Samoobslužné pokladny si oblíbili především mladší a střední generace lidí, kteří mají rádi moderní technologie. Líbí se také dětem, protože na ně pokladna mluví,“ přibližuje novinku mluvčí Teska Eva Karasová.

Kasy bez pokladních slouží hlavně zákazníkům, kteří si zašli jen na malý nákup a chtějí rychle zaplatit pár drobností. Ovládat pokladnu je jednoduché. Pokud má zboží čárový kód, přejede ho čtečkou a cena výrobku se přičte na účet. Například ovoce, zeleninu a pečivo načte pomocí obrázku na displeji.

Jakmile je zboží naúčtované, musí ho zákazník odložit do tašky na speciální ploše. Pak stačí jen zmáčknout tlačítko zvolit typ platby. Pokladna přijímá nejen mince a bankovky, ale i platební karty.

Zákazníkům se novinka líbí. „Je to dobrý nápad. Na poprvé mi sice automatická pokladna nakupování příliš neusnadnila, ale příště už budu vědět, jak na to. Jen se bojím, že se lidé budou snažit systém ošidit. Obzvlášť Češi,“ říká dvaadvacetiletý Lukáš Polišenský, který si v obchodě kupoval několik lahví alkoholu.

Tím samoobslužné pokladně trochu zavařil. Pokladna nedokáže sama určit, jestli je zákazník plnoletý, pomoct jí musí zaměstnanec hypermarketu. I proto u automatů neustále stojí připravená obsluha. Případné nepoctivce navíc hlídá pracovník ostrahy. „Pokladny jsou chráněné proti zneužití. Konkrétní detaily z bezpečnostních důvodů neprozradíme,“ varuje mluvčí Karasová.

Zatímco zákazníci jsou spokojení, zaměstnanci Teska se na nové zařízení dívají s nedůvěrou. „Automatické pokladny jsou opravdu důmyslné. Jen se bojím, aby mě nepřipravily o práci,“ říká pokladní z Teska: Své jméno nechtěla zveřejnit, aby neměla v zaměstnání problémy.