Novinky od soudu: Samsung žaluje Apple, kde se dá

Apple a Samsung se navzájem přes obchodní partnerství rozhodně nešetří.

Apple a Samsung se navzájem přes obchodní partnerství rozhodně nešetří. Zdroj: mobilmania.cz

Samsung má utrum v Německu a podává odvolání. Na oplátku žaluje Apple ve Francii a v Austrálii. Nepředstavený iPhone 5 chce stopnout na domácím trhu.

Být právníkem se specializací na průmyslové a duševní vlastnictví je dnes výnosná profese. Alespoň tedy co se týká právních oddělení společností, které mají co dočinění s mobilním byznysem. Sporů o zneužívání patentů běží desítky a o práci nebude nouze ani do budoucna, jelikož kdo nikoho nežaluje a není sám žalován, jako by ani nebyl. Poražená strana se navíc zpravidla odvolá a zažaluje svého soupeře jinde…

Dnes opět zabrousíme do bitvy mezi Applem a Samsungem a rovnou se podíváme také na novinky ve při mezi výrobcem iPhonu a Motorolou, která mění majitele, čehož chce Apple využít. Nejprve ale zpět k zákazu prodeje Samsung Galaxy Tabu vydaného německým soudem před necelými dvěma týdny. Více se dozvíte zde: Samsung Galaxy Tab v Německu skončil. Soud dal za pravdu Applu.

Odvoláme se a budeme vás žalovat!

Jen pro připomenutí, soudci u našich západních sousedů dali za pravdu Applu v jeho tvrzení, že jihokorejský výrobce svým designovým zpracováním porušuje registrovaný průmyslový vzor iPadů. Vzhled tabletu a prostředí si ve většině evropských zemí totiž nechal Apple patentovat. V některých státech však patenty již propadly. Mezi ně patří i ČR a nařízení německého soudu proto nemá celoevropskou platnost.

Samsung nyní dělá vše pro to, aby rozhodnutí düsseldorfského zemského soudu zrušil a podává odvolání. Odůvodnění není zcela zřejmé, nicméně v minulosti argumentoval Samsung tím, že zákaz uškodí především trhu a spotřebitelům. V prohlášení, ve kterém Samsung reagoval na zákaz prodeje svého produktu v Německu uvedl: „Rozhodnutí nás zklamalo, myslíme si totiž, že výrazně omezuje výběr německých spotřebitelů a výrazně omezuje designové inovace a pokrok v odvětví.“

Ano, jsou si podobné jako vejce vejci, čtverec čtverci, případně obdélník obdélníku s trochu jiným poměrem stranAno, jsou si podobné jako vejce vejci, čtverec čtverci, případně obdélník obdélníku s trochu jiným poměrem stranAno, jsou si podobné jako vejce vejci, čtverec čtverci, případně obdélník obdélníku s trochu jiným poměrem stran

A když už má Samsung v Německu utrum (pro zatím), alespoň zažaloval Apple ve Francii. Jihokorejci zde chtějí zakázat prodeje iPhonů a iPadů s 3G modulem a stěžují si na zneužití patentů souvisejících s UMTS a bezdrátovou technologií sítí třetí generace. Jen tak pro zajímavost, země galského kohouta je tak už šesté „bitevní pole“. Společnosti se totiž soudí ještě v USA, Austrálii, v Nizozemsku a v Japonsku.

U protinožců je to podobné. Apple dosáhl zákazu prodeje Galaxy Tabu a Samsung ho tam nyní žaluje za zneužití patentů týkajících se bezdrátových technologií. Zároveň se snaží zrušit rozhodnutí o zákazu prodeje svého tabletu.

Právníci Samsungu totiž pracují na plné obrátky a ačkoli iPhone 5 ještě nebyl představen, chtějí ho v domovské Jižní Koreji nechat zakázat. Podobně jako ve Francii chce Samsung žalovat Apple (hned jak se iPhone objeví na pultech) opět za porušování patentů týkajících se bezdrátových technologií. A vsadím boty, že další žaloby v dalších zemích na sebe nedají dlouho čekat.

Apple Vs. Moto: má to ještě smysl?

Nakonec se podíváme do Ameriky. Tam právníci Applu požadují ukončení sporů namířených proti Applu od společnosti Motorola Mobility. Soudní pře je jako vždy zamotaná. Apple tvrdí, že spor už nemá smysl, protože sporné patenty nyní patří Googlu.

To je dle firmy z kalifornského Cupertina důvod soudní spor stopnout, jelikož verdikt ať už bude jakýkoli by byl posléze pravděpodobně napaden buď Googlem nebo Applem. Sečteno a podtrženo, svět zdá se potřebuje víc právníků. Jak by řekli samotní právníci, dovedete si představit život bez právníků?