Novostavby mají často řadu skrytých závad

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Cena patří aktuálně k nejdůležitějším faktorům při koupi nového bytu. Developeři se proto snaží zaujmout výhodnou nabídkou a tlačí dolů náklady na výstavbu, někdy však na úkor kvality. Nedostatky kupující často na první pohled nepozná, řada vad se totiž projeví až při užívání bytu.

„Po pár měsících nešly zavírat dveře na balkon, voda z něj stékala ke stěně a časem se tam rozpadala i prkna, na nichž chyběl voděodolný nátěr. Od sprchy byla mokrá stěna,“ vypočítává majitelka novostavby v Praze 6.

Jak potvrzuje bývalý ředitel správcovské firmy Centra Bohumil Mach, standard se u jednotlivých developerů hodně liší. Kupující by měli dávat pozor hlavně na kvalitu použitých materiálů a tepelně izolační vlastnosti. „Většina lidí, která se jde podívat na byt, se zajímá o kachlíčky v koupelně, ale už neřeší dlažbu na podlaze či dveře,“ dodává Mach.

Sami stavaři pod podmínkou anonymity přiznávají, že se šetří na materiálu. „Čím víc se blíží stavba ke konci, tím omezenější jsou finance,“ vysvětluje stavbyvedoucí menší firmy. „Když se nestíhá termín, nedodržují se technologické přestávky, například mezi jednotlivými vrstvami podlah,“ popisuje obvyklou praxi.

Někdy bývá problém už při samotném zadání projektu, když není podrobně zpracovaná projektová dokumentace a špatně se spočítají náklady na výstavbu. „Každý investor samozřejmě nerad vidí dodatečné náklady,“ zdůrazňuje stavbyvedoucí.

Skryté vady u mnoha nabízených bytů a rodinných domů, tedy nejen u novostaveb, by měli odhalit inspektoři nemovitostí. Příležitost na trhu teď vidí hned několik firem. „Očekávám, že do pěti let bude odborné prověření případných vad objektů běžnou součástí prodeje podobně jako třeba v USA,“ tvrdí Ctibor Hůlka, vedoucí projektu Nemopas společnosti Dekprojekt. Nemopas nabízí zájemcům o koupi bytu i firmám prověření stavu nemovitosti z hlediska statiky, hydroizolace, energetické náročnosti budovy, hluku, kvality povrchů, instalací i rozvodů.

Podle slov Hůlky se právě u novostaveb často objevují skryté vady: „Bojujete totiž proti hráči, který má v projektu velké peníze a chce byty prodat.“ U novostaveb je důležité například měření vzduchotěsnosti, které může odhalit chyby konstrukce.

Síť nemovitostních inspektorů se chystá v Česku vybudovat také kanadská franšízová značka A Buyer’s Choice Home Inspections prostřednistvím tuzemské realitní skupiny Bonus.