Nový jízdní řád: zmizí několik spojů

Provoz na trati mezi Bakovem nad Jizerou a Kopidlnem neskončí. Vlaků ale i tak pojede méně

České dráhy (ČD) se spuštěním nového jízdního řádu zruší dva méně vytížené rychlíky a několik osobních vlaků jedoucích mimo dopravní špičku. Od neděle 13. prosince ubude na železničních tratích, které vedou přes Mladou Boleslav, v průměru o dvě procenta železničních spojů. Důvod? Vlaky si neobjednal Středočeský kraj a ministerstvo dopravy. „Je to výsledek jejich finančních možností,“ řekl mluvčí ČD Petr Pošta. Na trati z Prahy do Turnova nepojede rychlík, který z pražských Vršovic vyjíždí v 11.14 a v Mladé Boleslavi zastavuje v 12.35 a v opačném směru rychlík, který do Boleslavi přijíždí ve čtvrt na dvanáct dopoledne. „Osobní vlak z Bakova nad Jizerou do Dolního Bousova s odjezdem v 9.13 pojede už jen v pracovní dny, v opačném směru nepojede vlak s odjezdem 10.03 vůbec,“ uvedl Pošta.

Hrozily razantní škrty

Podle odborářů hrozily mnohem radikálnější změny. Kraj totiž chystal na jedenácti tratích provoz zastavit úplně. „Tak razantní návrh středočeského hejtmanství na zastavení a omezení provozu na desítkách tratí jsme ještě nikdy v minulosti nezažili,“ uvedl předseda Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromír Dušek. „Zrušena nebude žádná trať a objednaných vlakokilometrů bude v celém kraji dokonce více než letos,“ řekl hejtmanův náměstek Robin Povšík. Středočeští zastupitelé schválili v pondělí dlouhodobou smlouvu s Českými drahami o objednávce regionálních spojů na dobu deseti let.

Změny k lepšímu

Na cestující čekají i pozitivní změny. Například osobní vlaky z Mladé Boleslavi do Nymburka pojedou o devět minut dříve, takže v Nymburce budou mít cestující zajištěný pohodlnější přestup do rychlíků do Hradce Králové. ČD navíc nasadí vlaky Regionova na všechny spoje z Mladé Boleslavi do Nymburka, většinu spojů do Libuně a nově i vybrané vlaky do Turnova. Na neelektrifikovaných trasách vymění i několik motoráčků na trati z Mladé Boleslavi do Turnova.