Nymburk opět přiveze Eurocup

Pardubice se mohou opět těšit na basketbalový Eurocup. Soupeřem Nymburka v základní skupině bude Soluň, Groningen a Rudupis.

Tradice zůstane neporušena. Hráči ČEZ Basketballu Nymburk budou i následující ročník Eurocupu hrát v nedalekých Pardubicích. Ještě na podzim se v ČEZ areně představí tři špičkové evropské týmy.
„Je to tak. O žádné jiné hale jsme vzhledem k předchozím zkušenostem ani neuvažovali,“ říká nymburský manažer pro mezinárodní soutěže Ondřej Šimeček.
Fandové basketbalu se mohou těšit na řecký tým Aris Soluň, nizozemský Groningen a litevský Rudupis. „Soluň patří ke špičce řecké ligy, loni se dostala do semifinále, to hovoří za vše. Navíc před rokem postoupila i mezi nejlepších šestnáct týmů v Eurocupu,“ říká Šimeček o nejzvučnějším jménu základní skupiny.
Další dva týmy už tak známé nejsou. „Groningen už hraje Eurocup druhý rok, takže mezinárodní zkušenosti má. O litevském Rudupisu víme, že vychovává mladé hráče pro Žalgiris Kaunas,“ podotýká Šimeček. V Litvě navíc nymburské hráče čeká pravděpodobně bouřlivé prostředí. Basketbal je v pobaltské zemi sport číslo jedna daleko před fotbalem.
První utkání sehraje Nymburk v Pardubicích 22. listopadu s Groningenem, 6. prosince s Rudupisem a o týden později se Soluní. A cíl je jednoznačný. „Určitě chceme postoupit do další fáze. Ale to byl jasný cíl už před tím, než jsme znali jména soupeřů,“ tvrdí Šimeček.

Kousek od elity

Nymburku letos nechybělo mnoho, aby nakoukl mezi úplnou evropskou špičku. K postupu do Euroligy mu stačila jediná výhra, nakonec se ale musel sklonit před belgickým Charleroi. „Jsou to samozřejmě jen spekulace, protože k tomu nedošlo. Ale pokud bychom do Euroligy skutečně postoupili, byla by ČEZ arena naší první volbou,“ ujišťuje Šimeček. V pardubickém azylu budou Nymburští tradičně spoléhat na dobrou diváckou kulisu. „Ve východních Čechách jsou skvělí fanoušci, kteří na basketbal rádi chodí. A samozřejmě doufáme, že přijedou i lidé z Nymburka. Nabídneme jim skvělý basketbal,“ věří Šimeček. Nymburk v této sezoně kromě Eurocupu a domácí Mattoni NBL hraje i VTB ligu, což je soutěž týmů z Ruska, Ukrajiny, Litvy, Běloruska, Finska, Polska, Estonska, Kazachstánu a nyní i Česka.
„Je to náročné, ale to jsme samozřejmě věděli už před sezonou. Většinou přiletíme z Ruska, hned druhý den hrajeme zápas, a další den zase odlétáme. Ale naši hráči i trenéři jsou profesionálové a do každého zápasu jdou naplno. Ať už hrají v Petrohradu nebo v Kolíně,“ tvrdí Šimeček.
Loni hrál Nymburk Adriatickou ligu, kde působí převážně týmy z bývalé Jugoslávie. „Je to těžké srovnávat, za pár měsíců budeme moudřejší. Ale co se týče cestování, mělo by to být méně náročné. I když se do Ruska letí na čas déle, letadla jsou modernější a protože hrajeme jen ve větších městech, odpadá i následná zdlouhavá cesta autobusem z letiště do místa zápasu. To bylo na Balkáně ubíjející,“ uzavírá nymburský manažer.

EURO CUP V PARDUBICÍCH

22. listopadu Nymburk-Groningen
6. prosince Nymburk-Rudupis * 13. prosince Nymburk - Aris Soluň