O nízkoenergetické bytové projekty se zajímá stále více zákazníků

Obyvatelé nízkoenergetických bytů mohou ročně ušetřit tisíce korun. Proto nyní stoupá zájem lidí o tyto stavby. Například společnost YIT Stavo, která v Praze staví takové bytové domy, u každého projektu zpracovává tzv. energo brožuru obsahující stavební aspekty i finanční úspory. „Nechali jsme odbornou firmu spočítat a porovnat výdaje na vytápění a ohřev vody v bytě z našeho projektu KOTI Hájek a v panelovém domě postaveném před rokem 1980,“ uvedla Dana Bartoňová, obchodní a marketingová ředitelka společnosti YIT Stavo.

„Výsledkem je, že v panelákovém bytě o 44 metrech čtverečních obyvatelé ročně zaplatí 17 656 Kč a v novém bytě o velikosti 48 metrů čtverečních v KOTI Hájek pouze 6 101 Kč. Roční úspora tak činí téměř 12 000 Kč a z rodinného rozpočtu domácnost vydá o celých 963 korun měsíčně méně,“ vyčíslila.

Projekt KOTI Hájek získal Průkaz energetické náročnosti budovy B. Byl navržen tak, aby byl maximálně šetrný k životnímu prostředí, a zároveň přinášel ekonomické výhody pro své obyvatele. Ty zajistí nejen kvalitní izolace, ale i 20 solárních kolektorů umístěných na střeše domu. „Zájemci se mohou přijít na nízkoenergetické bydlení přímo podívat, protože v projektu KOTI Hájek, který bude dokončen již v květnu, jsme právě otevřeli vzorový byt. Setkají se tu s našimi odborníky, kteří jim rádi detailně vysvětlí, jaké výhody nízkoenergetické bydlení přináší, a kolik mohou konkrétně ušetřit,“ doplňuje Bartoňová.

Společnost YIT vstoupila na český trh v roce 2008, kdy akvizicí získala českou společnost Euro STAVOKONSULT. Obě společnosti působí v oboru stavebnictví řadu let – původní Euro STAVOKONSULT je na českém trhu téměř 20 let, kořeny skandinávské YIT sahají až do roku 1912. K hlavním činnostem YIT Stavo patří nejen příprava a realizace developerských projektů, ale i projektování, inženýrská činnost a projektový management.

Nad rámec developerské činnosti podniká mezinárodní skupina YIT v oblasti pozemního a průmyslového stavitelství, technického zabezpečení budov a jejich správy. YIT působí ve Finsku a v dalších zemích Skandinávie, v pobaltských státech, Rusku a ve střední Evropě. V roce 2011 dosáhly příjmy YIT 4,5 miliardy eur. Skupina zaměstnává přibližně 26 000 pracovníků.