O2 v Praze zrychlí mobilní internet až na 300 Mbit/s

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Viktor Hanacek, picjumbo.com

O2 v Praze zrychlí mobilní internetové připojení z nynějšího maxima 185 Mbit/s až na 300 Mbit/s. Celkově do vylepšení sítě LTE v hlavním městě investuje stovky milionů korun.

Konkurenční T-Mobile v Praze nyní nabízí připojení o teoretické rychlosti až 225 Mbit/s. V sídle společnosti na pražských Roztylech je to až 375 Mbit/s. Vodafone nabízí až 225 Mbit/s a od jara testuje rychlejší variantu s maximem 300 Mbit/s.

O2 chce zrychlení dosáhnout přidáním druhé kapacitní vrstvy na 534 stávajících vysílačů. Přidání druhé přenosové vrstvy znamená, že tam, kde byla dosud základnová stanice s frekvencí 800 MHz, operátor doplnil 1800 MHz a naopak. Díky tomu se zvýší přenosová kapacita, síť se celkově zahustí a přenosy se zrychlí. Ve spolupráci s firmou CETIN chce O2 do dvou let vybudovat 250 nových vysílačů.

„Jen za poslední rok se spotřeba dat v hlavním městě téměř zdvojnásobila a zákazníci O2 tu zkonzumovali čtvrtinu celkového datového provozu v zemi. S narůstajícím podílem LTE telefonů v naší síti jsou tedy další investice do sítě v metropoli nutností,“ uvedl ředitel sítí v O2 Václav Hanousek.

O2 má 4,9 milionu mobilních uživatelů. Skutečná průměrně dosahovaná rychlost připojení přes LTE v její síti se pohybuje kolem 25 Mbit/s.