Obce: Amazon snad, ale něco za to

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Amazon.com

Nedat své sousedství zadarmo. Zhruba tak lze vystihnout vztah obcí k pozemkům, na nichž mají vyrůst obří distribuční sklady amerického internetového gigantu Amazon. Zatímco však Dobrovíz na západním okraji Prahy žádá od Středočeského kraje „jen“ vybudování obchvatu, úřad městské části Brno Černovice zaujal mnohem tvrdší postoj.

„Podle platného Územního plánu města Brna se plánovaná výstavba distribučního skladu nachází z větší části v návrhových plochách smíšené výroby a služeb, kde je jeho umístění nepřípustné,“ napsala vedoucí černovického odboru výstavby a územního plánování Hana Nosálová developerské společnosti CTP, jež má brněnskou halu stavět. Skladování a distribuci nelze podle úřednice umístit ani na zbývající pozemky.

Brněnský magistrát si podle mluvčího Pavla Žáry rozpor hal s územním plánem nepřipouští. Slovo radnice Brna Černovic je však pádnější. Záleží na ní, zda Amazonu vydá, či nevydá stavební povolení.

„Rozhodnutí, zda je výstavba v souladu s územním plánem, je plně v kompetenci stavebního úřadu. Stejně jako vydání stavebního povolení,“ uvedl právník Miroslav Hájek z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners. Pokud developer se stavebním úřadem nesouhlasí, může se odvolat ke kraji. Po zamítnutí krajského úřadu pak zbývá jen správní žaloba ke krajskému soudu. V případě Brna může developerský záměr zkomplikovat i chybějící sjezd na dálnici D1. Kamiony z Amazonu budou spolu s další dopravou z průmyslové Černovické terasy projíždět Slatinou.

V Dobrovízi z kamionů strach nemají, protože hala největšího internetového obchodu světa bude jen kousek od sjezdu na rychlostní silnici R6. Starosta Dobrovíze se však obává, že přes jeho obec si budou cestu do práce krátit zaměstnanci Amazonu. A těch mají v každém z distribučních center pracovat dvě tisícovky, aby se k nim ve špičkách, například před Vánocemi, přidaly další tři tisíce sezonních pracovníků.

„Chceme od kraje příslib, že vybuduje obchvat Dobrovíze,“ uvedl starosta. „Osobně projekt výstavby nové centrály Amazonu podporuji. Výstavba obchvatu obce je zatím ve fázi počátečních jednání, nejsou známy náklady na jeho výstavbu a je třeba nejprve zpracovat projekt. Je tudíž předčasné říkat, zda tuto stavbu finančně podpoříme. O tom budeme teprve jednat,“ reagoval středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD).