Oblek pro psa: záleží na srsti

Šatník plný bund a svetrů mají i psi. Podle písecké veterinářky to není jen móda, ale i nutnost.

Pětileté Adéle mrazy nevadí. Doma má teplé kombinézy, svetry i boty. Nic neobvyklého. Až na to, že Adéla je fena bišonka. „Nejde o můj rozmar. Žije s námi v bytě a stříháme jí pravidelně srst. V těchto mrazech by jí byla zima a mohla by onemocnět,“ vysvětluje její majitelka Eva Krůčková z Písku.
Potkat v těchto dnech v ulicích Písku psa v bundě není nic výjimečného. Nosí je malá i velká plemena. „V tak ledovém počasí, jako je nyní, je oblečení hodně žádané. Když je zima mírnější, kupují pláštěnky a lehce zateplené modely,“ potvrzuje majitelka jednoho z píseckých zverimexů Lenka Karafiátová.
Také podle písecké veterinární lékařky Simony Petrové je v těchto mrazech oblékání psů na místě.
„Když má člověk psa v paneláku a jsou takové mrazy, je to dobré. Zbytečné je to naopak u zvířete, které je zvyklé na chlad a žije venku celý rok,“ říká veterinářka.
Nezáleží na rase ani velikosti psa, ale na srsti. „V bytech chovají lidé třeba dalmatiny, plemeno, které nemá vůbec podsadu a trpí často problémy s ledvinami,“ popisuje Petrová.
Lidé by měli psa obléci, pokud vědí, že půjde na vodítku. Při procházce se psem, který bude více běhat, obleček potřeba není. U dlouhosrstých zvířat má pláštěnka ještě jeden význam. „Na srst se jim lepí sněhové kuličky a když pak na zvířeti sníh roztaje třeba v chodbě a srst není pořádně vysušená, může zvíře prochladnout,“ varuje Simona Petrová.
Někteří majitelé menších plemen chápou oblečení pro psy jako módní doplněk. „Záleží na aktuálním trendu, barvách a podobně. Malým psíkům jednoduše oblečení sluší. U středních a velkých plemen klademe důraz na praktičnost, proto nabízíme například modely s náplní z dutého vlákna,“ dodává Karafiátová. Oblečky stojí od sta do čtyř set korun, podle vzhledu a velikosti. Výjimkou nejsou ani tisícikorunové modely. Se psí módou je to podobné jako s lidskou. Nejnovější „kolekce“ sleduje barevné módní trendy ve zlaté barvě, metalicky lesklé, plněné dutým vláknem, s kapucou a na suché zipy pro snadné oblékání.