Obnovu Holešovické tržnice zřejmě odsunou spory Prahy s nájemcem

Plánovaná obnova a modernizace Holešovické tržnice v Praze se zřejmě odkládá na neurčito. Pražský magistrát totiž nemůže najít shodu s nájemcem nemovitosti, společností Delta Center. Přou se o desítky milionů korun. Praha chce nájemci vypovědět smlouvu kvůli údajným dluhům na nájemném, Delta Center zase tvrdí, že Praha dluží jí.

Ukončení smlouvy se stávajícím nájemcem doporučil tento týden výbor pro hospodářskou politiku a informatiku zastupitelstva hlavního města. Návrh bude ještě posuzovat rada. „Nemůžeme problém dál odsouvat. Prodlužování tohoto stavu je agónií, která poškozuje hlavní město Prahu,“ řekl na jednání předseda výboru Milan Richter (ODS).

Roční nájemné činí 109 milionů korun. Součástí smlouvy je ustanovení, podle kterého nájemce hradí opravy nad rámec běžné údržby. Náklady si pak může odpočítat z nájemného. „Delta Center za celou dobu provozování investovala do tržnice obrovské částky,“ řekl finanční ředitel společnosti Karel Král. Podle něj jde o sumu blížící se jedné miliardě korun. „Náklady, které společnost vložila do technického zhodnocení majetku hlavního města a do oprav nad rámec běžné úpravy činí 300 milionů korun,“ doplnil Král.

Nájemní smlouva se společností Delta Center, dříve Delta Climatizer, byla uzavřena na konci roku 1994 a platí do konce března 2045. Nájemce tržnice v březnu představil Praze plán na obnovu areálu. Vzniknout měla promenáda, ulice s restauracemi, dětské koutky a hřiště. Tržnice, která je památkou, se měla otevřít ze všech stran, měly se zde konat kulturní a společenské akce. Kvůli přestavbě zvažovala Praha i změnu nájemní smlouvy. Obnovu areálu tržnice sliboval současný nájemce už před několika lety, dosud ale nebyla realizována.