OBRAZEM: Hlavní hvězdou leteckého dne veteránů byl Martin Šonka

Lockheed P-38 Lightning

Lockheed P-38 Lightning Zdroj: Jiří Vítek

Antonov An-2 během nástupu parašutistů
Bucker Bu-133
Lockheed Electra 10A
Lockheed Electra 10A
Lockheed Electra 10A
28
Fotogalerie

Zhruba 20 tisíc lidí navštívilo o víkendu největší český letecký den zaměřený na historická letadla. Na obloze nedaleko Řípu se obě odpoledne proháněly nejen známé letouny z 2. světové války Spitfire, Mustang a Lightning, ale prostor dostala také dopravní letadla.

Legendárních stíhačky, které se za války objevovaly také nad územím tehdejšího protektorátu, měly podstatný vliv na úspěch vylodění v Normandii před 75. lety. Vedle nich byl na letišti v Roudnici nad Labem k vidění také americký námořní stíhač Vought F4U Corsair, cvičný North American T6 Harward a poválečný sovětský cvičný Jakovlev Jak-11.

Kdo chtěl okusit zážitky letecké dopravy před bezmála 70 lety, mohl absolvovat vyhlídkový let ve stroji Lisunov Li-2 používaný v padesátých letech také Československými aeroliniemi. Návštěvníci mohli vyzkoušet také let ve dvou- a čtyřmístných vrtulnících Robinson R22 a R44 nebo v německém námořním hornoplošníku Dornier Do 28 vyráběném od konce 60. let 20. století.

Skvostem mezi dopravními letouny byl chromově lesklý Lockheedu Electra 10A provozovaného za první republiky koncernem Baťa. Dvoumotorový dolnoplošník před několika lety zakoupil Ivo Lukačovič, majitel české internetové jedničky Seznam.cz, který ho provozuje na pražském letišti Točná.

Vedle historických strojů patřila k vrcholům Memorial Air Show také akrobacie. Pilotní umění Martina Šonky, úřadujícího mistra světa série Red Bull Air Race, takřka popíralo fyzikální zákony. Boční průlet jeho speciálu Extra 300SR jen několik metrů nad plochou roudnického letiště bral dech. Méně extremní, ale o to elegantnější, vystoupení předvedla skupina akrobatických větroňů Let L-13 Blaník v rukou rakouských pilotů nebo trojice dvojplošníků Bucker Bu-133.

Nechyběla také účast českého armádního letectva nejen při zahajovacím průletů stíhaček JAS-39 Gripen. Zajímavá byla také ukázka vysazení a záchrany z vrtulníku PZL W-3 Sokol nebo krátké vystoupení cvičných bojových L-159 Albatros. Další letecká show se v Roudnici uskuteční opět za dva roky.