OBRAZEM: Jawy, jak je neznáte. Výstava v Národním technickém muzeu ukazuje i neobvyklé prototypy

Jawy v Národním technickém muzeu

Jawy v Národním technickém muzeu Zdroj: Svět motorů/Jiří Pekárek

Jawy v Národním technickém muzeu
Jawy v Národním technickém muzeu
Jawy v Národním technickém muzeu
Jawy v Národním technickém muzeu
Jawy v Národním technickém muzeu
53
Fotogalerie

Padesátku motorek, auta, závodní přilby a dokonce i kulomet vzor 7/24 lze vidět na jednom místě v sále Národního technického muzea na výstavě „Fenomén Jawa aneb Jak ji neznáte“. Výstava bude až do července příštího roku připomínat loňské výročí 90 let činnosti tuzemského nejvýznamnějšího motocyklového výrobce.

Muzeum láká návštěvníky na nepříliš známé prototypy a závodní motorky Jawa, které se obvykle ukrývají v depozitáři nebo soukromých sbírkách. Řadu z nich lze spatřit úplně poprvé. 

„Je to takový kabinet kuriozit, většina pochází ze soukromých sbírek a některé jsem domlouval s majiteli skoro dvacet let,“ říká autor výstavy Arnošt Nezmeškal s tím, že obyčejnou kývačku po dědečkovi tady neuvidíte.

„Zato máme unikátní stroje, dalo by se říct takové jednorožce,“ ukazuje kurátor třeba na Jawu 350 OHC s kompresorem nebo dvouválec 600 DOHC na Šestidenní.

Zájemci také mohou prozkoumat řadu prototypů, které nikdy nedošly do sériové výroby. „Máme ukázku takzvané unifikované řady, jejíž vývoj byl nesmírně drahý a nakonec z toho nepoužili vůbec nic,“ říká muzejník. Nakonec vždy rozhodovaly peníze – a motocykly Jawa sloužily coby lidové stroje pro nenáročné trhy, a tak drtivá většina prototypů nenašla uplatnění.

Více na na Auto.cz>>>