OBRAZEM: Přípravy finišují. Po vynucené přestávce se vrací filmový festival v Karlových Varech

Přípravy na 55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary

Přípravy na 55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Přípravy na 55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary
Do Varů letos přijede britský herec Michael Caine, americký herec a režisér Ethan Hawke a jako producent se představí herec Johnny Depp.
Přípravy na 55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary
Přípravy na 55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary
Ve středu a čtvrtek již přijížděli první návštěvníci
54
Fotogalerie

Po více než dvouleté pauze způsobené pandemií koronaviru začíná Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Tradiční červený koberec před hotelem Thermal do rána halil igelit, ale již odpoledne se po rudém běhounu projdou první hosté přehlídky v čele s britským hercem Michaelem Cainem. Program začne večer premiérou snímku Davida Ondříčka Zátopek a koncertem písní z muzikálu Jesus Christ Superstar a následným ohňostrojem.

Loni se festival v tradičním termínu na přelomu června a července kvůli covidu nekonal vůbec, letos se posunul do druhé poloviny srpna. Pořadatelé proto očekávají velký zájem návštěvníků, kteří se mohou těšit jak na filmové novinky, tak na hvězdné hosty a pověstné večírky. Do Varů totiž letos kromě Caina, který převezme Cenu za přínos světové kinematografii, přijede i americký herec a režisér Ethan Hawke, jako producent se představí herec Johnny Depp.

„Letos bude festival jiný už kvůli hygienickým opatřením. Každý návštěvník musí mít covidový pásek, aby se prokázal očkováním nebo negativním testem,“ uvedla mluvčí festivalu Uljana Donátová. „Kromě filmového programu budou i tradiční večírky, ale jaká bude jejich dramaturgie, ještě nemůžeme říct s ohledem na proticovidová opatření,“ dodala.

Nadcházející festival vzaly jako termín restartu i karlovarské hotely, které byly kvůli nedostatku hostů zavřené. Zájem o ubytování je podle provozovatelů veliký, proto po koronavirové pandemii konečně otevřeli. To ostatně potvrzuje i to, že již ve středu a ve čtvrtek byla plná parkoviště a v okolí centra a hotelu Thermal nebylo možné zaparkovat. Hoteliéři nyní doufají, že se hosté vrátí i po festivalu.

„Vzhledem k situaci a k tomu, že letošní ročník se koná v mimořádném termínu, se účast diváků obtížně odhaduje, ale věříme, že zájem o festival bude v letošním roce odpovídat zájmu diváků v uplynulých letech,“ uvedla Donátová.

„Pro letošní ročník jsme připravili program v režimu, na jaký jsou diváci zvyklí z minulých let – tedy kvalitní filmy, besedy s tvůrci, doprovodný program,“ podotkla.

Novinkou je nová filmová platforma KVIFF.TV , která bude zprostředkovávat nejen aktuální dění z festivalu, rozhovory, živé reportáže, ale i řadu dalších programů umožňujících sdílet festivalovou atmosféru.

Tu chce podpořit i Plzeňský Prazdroj ve svých pivních stanech, kde se bude čepovat tankové pivo až do dvou hodin ráno. „Na minulém ročníku se vytočilo 40 tanků, letos předpokládáme kvůli bezpečnostním opatřením minimálně poloviční výtoč,“ plánuje projektový manažer firmy BTL partner Jiří Koníř.

Seznam dalších kulturních doprovodných akcí je obsáhlý. „Výběrově bych zmínila, že Česká televize bude mít program pro veřejnost v rámci Domu ČT na Divadelním náměstí, Český rozhlas bude vysílat celodenní zpravodajství z festivalu a připravuje i veřejný program pro posluchače,“ vyjmenovala Donátová. 

„Festivalový partner innogy bude ve svém innogy pointu na Mlýnské kolonádě pořádat besedy se zajímavými tvůrci z oblasti filmu, prezentaci připravuje neziskový partner Lidé odvedle/ Patron dětí a řada dalších,“ dodala.