OBRAZEM: Z výletní restaurace Maxmiliánka je ruina. Plány na její revitalizaci usnuly

Po několika změnách vlastníků a „náhodných“ požárech se dostal do havarijního stavu.

Po několika změnách vlastníků a „náhodných“ požárech se dostal do havarijního stavu. Zdroj: E15 Michal Nosek

V roce 1924 podle návrhu stavitele Antonína Landy vznikl dvoupatrový hotel s restaurací, velkým sálem a terasou.
Z Koliby zbyl jen komín, vodní plocha prakticky vymizela a zarostla.
Z Koliby zbyl jen komín, vodní plocha do pěti let prakticky vymizela a zarostla.
U vodní plochy bývalého koupaliště byla vystavena jednopodlažní roubená restaurace Koliba, kterou stihl stejný osud jako sousední Maxmiliánku – dva roky po požáru Maxmiliánky, v březnu 2009, vyhořela a od té doby je pozemek pustý
Restaurace Maxmiliánka nese název podle mladšího bratra rakouského císaře Františka Josefa I. Maxmiliána, mexického císaře popraveného povstalci.
13
Fotogalerie

Roztocká výletní restaurace Maxmiliánka vyhořela před třinácti lety. Nic nezbylo ani z projektů na její revitalizaci, a tak z dřívější oázy výletníků zůstalo nevábné torzo, k  jehož zachráně stěží dojde.

„Projekt na revitalizaci Maxmiliánky jsme vytvořili před jedenácti lety. Původně to vypadalo dobře, ale místní iniciativy to úplně zazdily. Stalo se z toho politikum. Navíc se irští investoři rozhádali se sousedy a začaly soudy. Současná situace je výsledkem letitých sporů,“ říká k současnému tristnímu stavu roztocké Maxmiliánky architekt Martin Pračka ze Studia 67, který projekt na rekonstrukci vytvořil.

V roce 2007 totiž Maxmiliánka vyhořela. Stejný osud potkal o dva roky později i přilehlou venkovní Kolibu. Od té doby je pozemek pustý a zbylé nemovitosti se postupně dostaly do havarijního stavu. Majitelem areálu Maxmiliánka je společnost Vila Roztoky se sídlem v kyperské Larnace. Jednatel firmy Jan Neth k současné situaci uvedl, že budovu koupili před dvěma lety v žalostném stavu a nyní ji jen zabezpečují. „Areál jsme oplotili a zabednili okna. Nyní přemýšlíme, co s tím dál. Konkrétní projekt ale zatím nemáme,“ řekl Neth.

Původně byla v plánu výstavba několika bytových domů, ale to se kvůli odporu místních realizovat nepodařilo. Od března 2017 navíc vstoupil v platnost nový regulační plán, který pozemek Koliby vymezuje jako ostatní zeleň. „V daném místě je přípustná pouze obnova areálu s rozsahem zastavěných ploch a výškou staveb obdobnými původnímu řešení lokality a obdobným využitím,“ uvedl ve vyjádření obecní úřad Roztoky u Prahy.