ODS ztratila Prahu, vítězem voleb je TOP 09.

Letitý bonmot říká, že volby v Praze by pro ODS dokázala vyhrát i tenisová raketa Václava Klause. Letos se ukázalo, že to není pravda. ODS prohála s TOP 09.

V novém pražském zastupitelstvu zasednou jen čtyři strany. Nejvíce zastupitelů bude mít TOP 09 dvacet šest, dvacet zastupitelů bude mít ODS, čtrnáct zasedne v zastupitelstvu sociálních demokratů a tři křesla zbyla na komunisty.

TOP 09 získala přes 30 procent hlasů. Její lídr Zdeněk Tůma se tak pravděpodobně stane novým primátorem. ODS skončila s 23 procenty druhá a ČSSD s 18 procenty třetí. Čtvrtí komunisté mají téměř 7 procent.

Volby míří k soudu

Věci veřejné a koalice Strany zelených spolu s SNK - Evropskými demokraty zcela propadly. S necelými 6 procenty se do zastupitelstva nedostaly. Strana zelených, podle jejího předsedy Ondřeje Lišky, ale podá proti tomu žalobu k nejvyššímu správnímu a ústavnímu soudu. Zeleným se nelíbí, že Praha byla pro volby rozdělena do sedmi volebních obvodů, ve kterých pro zisk mandátu nestačilo získat pět procent hlasů.

ODS uspěla ve volbách do senátu

Do druhého kola senátních voleb postoupili všichni tři kandidáti ODS. O místo v horní komoře se utkají se dvěma zástupci TOP 09 a jedním sociálním demokratem. V Praze 10 se utká Jaromír Štětina (TOP 09) s Vladislav Lipovským (ODS), v Praze 11 Milan Pešák (ODS) s Ladislavem Kárským (ČSSD) a v Praze 6 Petr Bratský (ODS) s Bedřichem Moldanem (TOP 09).