Okruh chystá řadu novinek

Fandové rychlých kol se mohou i v roce 2012 těšit na kvalitní motoristické akce. Vrcholem sezony bude červnová Rallyshow.

Na podzim se poprvé otevřel fanouškům i závodníkům nový hradecký autodrom. Okruh s názvem Czechring letos čeká první plnohodnotná sezona. A provozovatelé nezahálejí. Na rok 2012 chystají
spoustu novinek.

Už v sobotu 21. ledna se na hradeckém okruhu začnou prohánět první letošní závodníci. Jede se tam rallye Monte Hradec. „Jsou to víceméně amatérské závody, ale určitě budou k vidění zajímavá
auta,“ láká příznivce hradecký závodník Karel Pohner, který je hlavním iniciátorem stavby nového okruhu a jehož agentura jej provozuje.

V rallyovém speciálu

Pro fanoušky, kteří nezávodí, bude lákavá i neděle. „Za stokorunu si každý, kdo přijde, může vlastním autem projet závodní trať. Třeba i s celou rodinou. Jde o to, aby si lidé mohli vyzkoušet,
na čem se taková rallye jezdí,“ vysvětluje Pohner.

Na jaře si fanoušci mohou vyzkoušet i to, jaké je sedět za volantem rallyového speciálu. „Plánujeme, že budeme půjčovat lidem dvě závodní auta, aby mohli jet opravdu naostro,“ říká Pohner.

Koho láká adrenalinová jízda, může usednout za volant Toyoty Cellica. „Budou to opravdu pěkná auta. Musíme je trochu opravit a nachystat, někdy v dubnu bychom s tím chtěli začít,“ upřesňuje Pohner.

A cena? Ta ještě není pevně daná. „Samozřejmě máme trochu strach, aby lidé auta nerozbili. Ale určitě chceme být levnější než konkurence a obě toyoty budou moc pěkné,“ usmívá se závodník.

Na okruhu se lidé mohou svézt také v průběhu roku luxusními auty, jako jsou například ferrari nebo lamborghini.„S tím se teď roztrhl pytel. Už máme objednaných spoustu termínů od firem, které to provozují,“ podotýká Pohner.

Úpravy na trati

Novinky čekají i samotnou závodní dráhu. „Určitě uděláme nové obrubníky, tak aby se na ně dalo najíždět a volit lepší stopu. To ocení především závodníci. Také musíme opravit starý asfalt, který je na několika místech porušený. S tím začneme hned, jak nám to počasí dovolí. V jedné zatáčce sundáme svodidla a uděláme únikovou zónu, aby byla trať bezpečnější. A také ji chceme o několik stovek metrů prodloužit,“ plánuje šéf hradeckého autodromu. V průběhu roku se v Hradci také pojede několik rallye závodů nejrůznějších amatérských seriálů.

Vrcholy sezony přijdou na jaře. Poslední dubnovou sobotu se Czechring zaplní stovkami aut s vytuněnými motory i karoseriemi.

„To bude klasický sraz se spoustou atrakcí. A v neděli by měla být rallye,“ říká Pohner.

Největší akcí bude Rallyshow. Ta se uskuteční 9. a 10. června. „Loni jsme měli tolik aut, že jsme je nemohli vměstnat do jednoho dne. Proto bychom chtěli v sobotu uspořádat všechny možné kategorie jako formulové vozy, speciály pro závody do vrchu a podobně. A na neděli nechat klasickou rallye. Určitě se zase objeví spousta hvězd českého motosportu, například Roman Kresta,“ těší se Pohner na velkolepou podívanou.