Olympiáda u televize? Bereme si volno

Pracovní neschopnost, dovolená. Tak řeší někteří sportovní fanoušci noční ponocování kvůli zimní olympiádě.

Olympijská horečka stoupá. A to nejen v kanadském Vancouveru, ale i v Pošumaví. Sportovní fanoušci kvůli časovému posunu ponocují, i pro ně, tak jako pro hokejisty, rychlobruslaře, lyžaře či krasobruslaře je zimní olympiáda vrcholem.

„U televize prožívám doslova peklo,“ tvrdí Jaromír Jakš ze Železné Rudy, osmapadesátiletý tatínek českého běžce na lyžích Martina Jakše, který si v Kanadě odbývá olympijskou premiéru. „U tratě to snáším mnohem líp. Nervózní jsem vždycky, ale u televize je to fakt příšerné,“ říká Jakš starší. „Manželka Jana to nese ještě hůř, ta se radši ani nedívá,“ připomíná Jaromír Jakš, který se snaží skloubit sledování olympiády se zaměstnáním a kterého moc těší, že lidé se na syna ptají a drží mu palce.

A především sledují a fandí jemu i jeho spolubojovníkům u televize. A nejen příbuzní, sousedé, známí a kamarádi. „Už jsem přítelkyni dopředu upozornil, aby nám toho moc neplánovala. Žádné plesání teď při olympiádě nepřichází v úvahu. V práci je to v pohodě, tu stíhám, s šéfem je dobrá domluva. Ale pokud bude třeba, vezmu si i dovolenou,“ tvrdí devětadvacetiletý Josef Bárta z Klatov, který se zájmem sleduje všechny olympijské sporty.

„Doma si fakt teď užiju, s tím mým vůbec nic není. Pomalu od večera do rána zírá na bednu. A jak dlouho ta olympiáda vůbec trvá? Až do konce února? Tak dlouho,“ lamentuje pětapadesátiletá Jana Kloudová, která sport naopak vůbec nesleduje, a ani olympiáda na tom prý nic nezmění. „Ještě, že máme dvě televize, to bych neviděla žádný seriál,“ podotýká.

„Už před olympiádou jsem marodil, doktor mi chtěl neschopnost už ukončit, ale přemluvil jsem ho, aby mě ještě nechal doma. Přímé přenosy z olympiády jdou v televizi kvůli časovému posunu od večera do rána, tak přes den vyspávám,“ říká muž z Klatovska, který z pochopitelných důvodů nechtěl prozradit jméno. „Sleduji olympiádu, hlavně lední hokej. A když je možnost, zajdu do nějaké hospůdky prožít zápas s kamarády,“ tvrdí Martin Brejcha z Klatov. V olympijské pohotovosti jsou proto nejen klatovští hospodští. Hosté mohou mnohde olympiádu sledovat na velkoplošné televizi.

„Instalovali jsme kvůli hrám také projektor, ale vše se odvíjí od poptávky. Přizpůsobujeme se zájmu, který záleží na tom, jak si naši olympionici vedou,“ tvrdí provozovatel klatovské restaurace U Švejka Václav Tuček, podle kterého jsou nejsledovanější hokejové zápasy. „Jsme připravení na všechno. Když budou lidé chtít u nás fandit, klidně si večer protáhneme až do rána nebo si přivstaneme,“ slibuje Václav Tuček.