Opavané tančí valčík, sexy dance s boa i africký tanec s bubny

Opavany baví tanec. Láká je klasika a břišní tance, ale zatančí si i jako afričtí domorodci kolem ohně.

Lékaři, politici, pojišťovací agenti, učitelky i maminky na mateřské po večerech tančí. Na některém z opavských kurzů se učí polku, valčík, kankán či flamenco nebo se v rytmu taneční hudby vlní na židli. Někteří pro zábavu, jiní taneční um využijí na společenských akcích, které musí absolvovat kvůli svému povolání.

Nesedět u televize

Manželé Eva a Martin Bayerovi chtěli trávit večery netradičně. „Pořád jsme přemýšleli, jak vyplnit volný čas, hledali jsme zábavu, ale také nějaký přínos. A přihlásili jsme se do tanečních,“ popisuje Bayerová. Večery se společenským tancem se jim zalíbily natolik, že teď navštěvují už druhý kurz v pořadí. Nejen proto, aby se v tanci zdokonalili, ale také kvůli přátelům, které v kurzu poznali.
„Často se přihlašují lidé, kteří nechtějí večer doma sedět u televize, ale strávit čas něčím příjemným,“ potvrzuje Miroslav Spáčil z Taneční školy Vítr. Šedesát až sedmdesát procent lidí se nespokojí s jedním kurzem a do tanečních se vracejí.
„Chodí klidně zase se začátečníky. Říkají, že poprvé to byl trochu stres a podruhé už si to jen užívají,“ doplňuje Spáčil.
Jak si kurzy pro páry představit? Především jako zábavu. „Kromě řady tanců máme i taneční hry v country stylu a hitem letoška je huči v kuči, veselý, jednoduchý tanec na sambovou muziku. Také závěrečná není tak svázaná a oficiální jako u studentských tanečních,“ popisuje Spáčil.
Podle Miroslava Hartmanna, který se svou partnerkou vede kurzy v Kulturním domě Na Rybníčku, je o taneční velký zájem. „Momentálně máme tři kurzy, začátečníky, mírně pokročilé a pokročilé,“ líčí Hartmann.

Jako v Africe

Velmi oblíbené jsou v Opavě i břišní tance. „Nejsou tak jednoduché, jak se zdá. Začala jsem chodit v září a pořád mám pocit, že nic moc neumím. Chodím pravidelně jednou týdně,“ líčí své zkušenosti pětadvacetiletá Nina Vyhnalová.
Svatava Kavanová se přes břišní tanec dostala k flirt dance, sexy tanci se židlí, kloboukem či boa. „Chodím už několik měsíců, od září. Hned jak jsem to vyzkoušela, bavilo mě to. Je mi to bližší než břišní tanec,“ vysvětluje Kavanová.
Olga Kočí tančí sexy tanec kvůli odreagování a uvolnění. „Hledala jsem pohyb, který by mě zároveň bavil,“ říká Kočí.
Tanečnice Eva Grambalová Bezdíčková, která lekce flirt dance vede, říká, že některé ženy musí nejdříve překonat ostych. „Člověk při tom na sebe hodně sahá a některé se stydí. Často také vidím, že nevědí, jak se tvářit, a dívají se do země,“ všímá si Grambalová. Zájemkyně, které projdou kurzy flirt dance, pak se svými sestavami vystupují i na společenských akcích. Stejně tak i kankánové či břišní tanečnice.
Vyžití v Opavě najdou i milovníci netradičních forem tance. Například v hodinách afrického tance s živými bubeníky. „Jsou to rituální tance. Vyplavují adrenalin a uvolňují. Tancuje se s živými bubeníky, kteří se učili v Africe. Na kurzy chodí muži i ženy,“ líčí Grambalová.
Další opavskou raritou je tribal fusion, složený ze základních prvků z Orientu, z baletu a scénického tance. „Je to taková fantazie. Hraje ezoterická hudba a atmosféra je čarodějná až magická. Každý se může vyjádřit po svém,“ doplňuje Grambalová. Zájemci musí ovládat základy břišních tanců.
Podle psycholožky Ludmily Mrkvicové se lidé v tanečních kurzech nejen odreagují, ale mohou si tam zvýšit i sebevědomí. Například flirt dance ženské psychice prospívá.
„Sebevědomí žen a vůbec lidí obecně je v současné době na nízké úrovni. Ženám podobné kurzy velmi pomáhají, mám několik klientek, které do nich chodí, a zvýšily jim sebevědomí. Vidí tam jiné ženy, které také nevypadají jako modelky, a pomáhá jim to přijmout sebe sama,“ míní Mrkvicová.