Opavským boxerům chybějí peníze

Mistr republiky v thaiboxu Jakub Štencel nebo vítězka Poháru královny v Bangkoku Pavla Stankeová trénují pod vedením trojnásobného mistra republiky v boxu Josefa Pröschla. Jen díky obětavé práci svého trenéra se mladí borci mohou účastnit řady turnajů.

O mladých opavských boxerech a thaiboxerech je hodně slyšet. Máme v této oblasti silnější základnu než v jiných městech? Box má v Opavě dlouhou tradici a zájem o thaibox a box je velký. Je zde také mnoho talentovaných borců, se kterými bych se nebál jít do první ligy.

V čem je problém? Chybí nám nějaký větší sponzor. Například Saša Schreiber měl předminulý týden úspěšnou premiéru v první lize, hostuje ale v Ostravě.

Kde sháníte peníze na vybavení, nájem tělocvičny a cesty? Skoro každý den obcházím sponzory, kteří nám pomáhají. Nad vodou nás drží hlavně Roman Baláž, díky kterému můžeme jezdit po soutěžích. Tomu jsem velice vděčný. Vstříc nám vychází taky Standa Pešát, u kterého můžou naši boxeři posilovat zdarma.
Kromě shánění peněz i trénujete. Jací sportovci se u vás scházejí? Boxeři, thaiboxeři a borci, co nastupují v ultimátních zápasech. Většinou trénujeme v tělocvičně dohromady.

To musíte mít plno. Je to tak. K tomu musím připočíst lidi, kterým jde třeba o zlepšení kondice, a je tak plno, že pokaždé tak pět lidí čeká venku, jestli někdo odpadne.

Zbývá vám vůbec čas na něco jiného? Vlastně ani ne. Přes den trénuji a sháním potřebné peníze, o víkendech jezdím na zápasy a v noci vypomáhám v bezpečnostní agentuře. Je to obrovský koníček. Každý náš úspěch mě však utvrzuje, že to má cenu. Bez výborného domácího zázemí bych si to ale dovolit nemohl.

Syna vedete také k bojovým sporům? Dělá toho víc, na tréninky ke mně taky chodí. Uvidíme, kde se najde.
Máte za sebou více než 270 zápasů, dostal jste se někdy do konfliktu mimo ring? Vyhýbám se tomu, ale občas se tomu nevyhnu. Když už k něčemu dojde, řeším to slovně. A k tomu vedu taky kluky.