Oracle: Google na Androidu vydělal v průběhu let celkem 42 miliard dolarů

Larry Ellison, Oracle.

Larry Ellison, Oracle. Zdroj: Jan Sedlak

Pokračování sporu mezi společnostmi Googlu a Oracle začíná přinášet další detaily, které ukazují, kolik vlastně dokáže Google generovat i z produktu „zdarma“ v podobě operačního systému Android.

Už v lednu se objevily první odhady, které se nacházely v oficiálních soudních dokumentech, že Google v letech 2008 až 2015 na Androidu získal příjem 31 miliard dolarů.

Podle aktuálních informací je ale realita ještě vyšší, podle ekonomického experta  Adama Jaffea přímo z Oraclu měl Android umožnit Googlu příjem v tomto období dohromady 42,35 miliardy dolarů.

Pro Oracle je pochopitelně výhodné, pokud bude cena co nejvyšší, takže uvidíme, jak se k tomuto tvrzení postaví sám Google, protože zatím konkrétní sumu nespecifikoval.

Pokud se Oraclu podaří přesvědčit soud, mohl by zatím získat kolem 8,8 miliardy dolarů, což je velká částka i na takovou společnost jako je Google. Ten se ale snaží soud přesvědčit, že méně než jedno procento kódu tvořené hlavně API, které použil v rámci Androidu, patří do volně dostupné licence Javy a tudíž nevyžadovalo žádné poplatky.

Patentové zázemí

V minulosti už se objevily rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie, že API nemohou mít copyright, respektive samotný kód může mít copyright, ale konkrétní funkční specifikace, názvy proměnných, datové formáty a podobně už nikoli.

Oracle získal silné zázemí patentů díky akvizici společnosti Sun Microsystems, kterou koupil v roce 2010. Protože se objevily spekulace, že se proti Googlu spojují i další konkurenti (Apple, Microsoft) měl to být jeden z důvodů, proč Google v roce 2011 koupil Motorola Mobility spolu s 17 000 patenty „na obranu“, včetně tisíce dalších od IBM.

Dnešní patentové spory velkých technologických firem jsou postavené právě hlavně na množství a důležitosti patentů, kterými se navzájem mohou blokovat a udržovat tak příměří. Občas se ale pochopitelně objeví nová snaha o útok a obranu.