Oracle znovu nakupoval. Tentokrát přidělá vrásky Ciscu

Šéf Oraclu Larry Ellison na konferenci OpenWorld 2013 v San Francisku.

Šéf Oraclu Larry Ellison na konferenci OpenWorld 2013 v San Francisku. Zdroj: Jan Sedlak

Oracle krátce po prosincovém odkupu společnosti Responsys za 1,5 miliardy dolarů oznámil další důležitou akvizici. Částku tentokrát nespecifikoval, získal každopádně americkou firmu Corente. Pomocí ní ještě více posílí v oblasti virtuálních (softwarově definovaných) sítí a zřejmě přivodí další komplikace síťovému obru Cisco.

Softwarově definované sítě (SDN) jsou obor, který se postupně hlásí o veliké slovo. Tato technologie se umožňuje zbavovat takové závislosti na fyzických síťových prvcích (switche, routery a podobně) a logiku síťové komunikace přebírá software a virtuální vrstva. To umožňuje například nasazování rozsáhlých cloudových aplikací a systémů, úspory a není vždy nutné používat nejdražší a nejpokročilejší hardware.

Tohoto fenoménu si všímá zejména Cisco, jehož byznys je tím pádem v neustálém ohrožení. Společnost proto koncem loňského roku oznámila produktové novinky, které mají do této hry rovněž naskočit.

Čtvrtá síťová akvizice

Oracle s Ciscem soupeří zejména v oblasti serverů a takzvaného complete stacku, tedy hotových systémů, které v sobě kromě serverů kombinují také úložné technologie, software a síťové prvky a nástroje.

Právě akvizice Corente do tohoto všeho zapadá. Firma fungující od roku 2007, mezi jejíž klienty patří třeba British Telecom, se specializuje zejména na vytváření rozsáhlých virtuálních sítí, které nemusí běžet pouze v rámci jednoho datového centra a lokální sítě, ale v geograficky rozličných lokalitách (WAN). Díky tomu je tak mimo jiné možné vytvořit rozsáhlé cloudové aplikace běžící ve více datových centrech a tak dále. Produkt lze navíc objednat jako cloudovou službu za pravidelné poplatky.

„Zákazníci Oraclu potřebují síťové technologie pro rozšiřování jejich datových center a celosvětových sítí,“ popsal ve zprávě technologický architekt Oraclu Edward Screven. Jeho společnost už dříve do oblasti SDN vstoupila a Corente balíček produktů doplňuje. Oracle už v roce 2012 koupil Xsigo Systems, jež se hodí na lokální virtualizaci sítí.

Pro Oracle je to za poslední dobu už čtvrtá síťová akvizice. Kromě Corente a Xsigo získal Ellison také Acme Packet (za 1,7 miliardy dolarů) a Tekelec. Obě posílily pozici firmy zejména u mobilních operátorů. Za rok 2013 Oracle koupil celkem 8 firem.

Koupě Corente a práce na SDN pro Oracle mimo jiné znamená možnost ještě více technologií a funkcí integrovat do systémů Exa a tvořit tak další argumenty pro prodej. Prodeje strojů Exa sice rostou, stále ale nedokáží zvednout klesající příjmy hardwarové divize.

Akcie Oraclu na novou akvizici v podstatě nereagovaly. Obchod by měl být po schvalovacích procesech uzavřený ještě začátkem tohoto roku.