Osmnáctý ročník soutěže Dům roku Ostrava zná vítěze

Město Ostrava každoročně vybírá a oceňuje stavby, které byly dokončeny nebo rekonstruovány na území města v hodnoceném období, a to formou soutěže o titul Dům roku. Tento ročník čítal osm přihlášených: šest novostaveb, jednu rekonstrukci a jednu rekonstrukci spojenou s novostavbou. To je o tři přihlášky méně než v minulém ročníku a o sedm méně než v ročníku předcházejícím.

Prestižní titul „Dům roku“ a s ním spojenou finanční odměnu ve výši 300 000 Kč a bronzovou plaketu získá podle návrhu poroty Alternativní scéna Divadla loutek Ostrava. Rada města její doporučení schválila 27. března. O finančních odměnách bude rozhodovat ještě 25. dubna zastupitelstvo města.

Druhé vyhodnocené dílo, Poliklinika Kostelní, obdrží odměnu ve výši 150 000 Kč. Kromě titulu „Dům roku“ a odměny za 2. místo Rada města Ostravy využila možnost udělit dalším budovám čestná uznání bez určení pořadí. Čestná uznání nejsou spojena s finančním ohodnocením.

Tato čestná ocenění získávají:
Výrobně administrativní objekt Transl Ostrava v Moravské Ostravě,
Pasivní administrativní budova Otazník v Ostravě-Hulvákách,
Obchodní a administrativní budova Biskupská v Moravské Ostravě.

Porotu tvořili nezávislí experti z řad odborné veřejnosti, zástupci samosprávných orgánů městských obvodů i zástupci města a odborů magistrátu. Slavnostní ocenění vítězů se uskuteční v úterý 5. června, poprvé v prostorách jedné z budov, které se do soutěže přihlásily. Jedná se o vítěznou budovu – Alternativní scénu Divadla loutek v Ostravě.