Ostrava, město kolon

Řidiči prožívají muka v kolonách. V Ostravě je rozkopaných hned několik částí důležitých cest najednou.

Kousky ulic 28. října, Rudné a Nádražní se právě opravují. A řidičům nezbývá než si připravit pevné nervy.
„Silničáři varují před kolonami na vjezdu i výjezdu z Ostravy. Řidiči musí také počítat s potížemi na objížďkách,“ říká o situaci na Rudné ulici Pavel Olšovský z krajského úřadu.
V místě, kde se Rudná kříží s Místeckou a Vratimovskou, se jezdí jen po půlce silnice. Opravu cesty už podle Olšovského nešlo odkládat. Po Rudné denně projede třicet tisíc aut, patří k nejzatíženějším v kraji a vyjeté koleje začaly být nebezpečné.
Práce na Rudné začaly v půlce srpna a skončí až v polovině října. Ve stejnou chvíli začala i výměna tramvajových kolejí před krajským úřadem na třídě 28. října. Kvůli tomu bude až do 26. září neprůjezdný úsek ve směru do Poruby. Auta musejí jinudy.
O moc lépe to nevypadá ani na Nádražní, kde čeká řidiče velmi pomalá jízda mezi nejrůznějšími výmoly. Vyhnout se není kudy. Oprava Nádražní třídy skončí příští měsíc. „Omlouváme se, ale musíte vydržet,“ vzkazuje zoufalým řidičům ostravská radnice.
Z pootevřených okének se v ostravských dopravních kolonách ozývají nadávky i křik. Kdo nemá klimatizaci, musí počítat s tím, že se v autě na slunci pořádně vyhřeje. „Je to šílené, mám sto chutí vyskočit a nechat auto tady a už se nikdy nevrátit,“ vykřikuje z okna své pocity Josef Tyleček, který tudy míří do práce. „Tu opravu jsme plánovali dlouho dopředu. Jindy než o prázdninách se podobné věci dělat nedají. Protože po cestách jezdí méně lidí,“ říká k výměně kolejí na třídě 28. října Miroslav Albrecht z ostravského dopravního podniku.
Každé pondělí už více než tři měsíce se v podniku Ostravské komunikace schází speciální komise, která situaci na cestách sleduje a vyhodnocuje.

Přes město po dálnici, nebo se mu vyhněte

„Řešíme jediné: průjezdnost městem. Dvakrát týdně vyjíždějí do ulic kontroly, jestli je v pořádku značení objížděk,“ vysvětluje náměstek ostravského primátora pro dopravu Vojtěch Mynář.
Starosti mají i záchranáři. „Naše sanitky mají problémy projet, mnohdy nepomůže ani to, že houkají. Největší potíže jsou na Rudné,“ říká Lukáš Humpl, mluvčí krajské Záchranné služby.
Velký zmatek vládne u Divadla Petra Bezruče. Jakmile řidiči zjistí, že dál už pokračovat nejde, otáčejí se do protisměru. Objížďka je navádí zpátky pod Frýdlantské mosty a na křižovatku s Varenskou. Ale neprůjezdných úseků je víc. Například jeden pruh Ruské ulice, který směřuje na Mírové náměstí ve Vítkovicích. Rozkopaná je i Pivovarská ulice v samotném centru města. „Při překládání potrubí našli dělníci staré vykopávky. Na jejich místě dnes vše čistí odborníci a kvůli tomu se všechny práce zpozdily. Lidé nemohou projíždět Pivovarskou tak, jak byli zvyklí, a jsou zmatení,“ popisuje Mynář. Už například jen vjezd do města z některých stran je problém. Kvůli zúžené Rudné se od Havířova tvoří dlouhé kolony. Rozkopaný úsek objedou řidiči tak, že včas odbočí na Karvinou a Radvanice a do města se vypraví po Těšínské. Třídě 28. října je lepší se zcela vyhnout a volit trasu napříč městem po Mariánskohorské ulici nebo rovnou po dálnici.