Ostravská „hvězda“ voní mořem

Pokrmy s krevetami jsou ozdobou jídelníčku

Pokrmy s krevetami jsou ozdobou jídelníčku Zdroj: e15

Gastronomie Ostravy se pro ty, kdo severomoravské město příliš neznají, dost nešťastně propojila se Stodolní ulicí. Tady to stále žije a mimochodem lze na ní najít i podniky, které mají svůj osobitý švih včetně jídelního lístku, i když ten nápojový je většinou pestřejší. Ale i do města, k němuž v minulosti patřily nepříliš lichotivé přídomky, pronikla zážitková kuchyně. Takových podniků není například ve srovnání s Brnem stále dost, ale kdo hledá…

U zrodu byl i Emanuel Ridi

V centru města v Sokolské ulici je pro náročnější konzumenty otevřena již čtvrtým rokem Stella Marina. Jak napovídá název, rozmnožila přepočetnou rodinu restaurací hlásících se k italské kuchyni. Protože všichni známe značně rozkolísanou kvalitu těchto podniků, vstoupil jsem i do „Mořské hvězdy“ s dávkou nedůvěry.

Ta se ale docela rychle rozplynula. Několik stolků ve střídmě zařízeném interiéru bylo téměř zcela zaplněných, hostům viditelně chutnalo a dobrým signálem bylo, že se chovali naprosto uvolněně. Panovala tu lidská dimenze. I zvláště citlivé nosíčky těžko zaznamenají rybí pach, i když právě dary moře v různých podobách tvoří páteř jídelního lístku. V něm jsou i další náročnější italská jídla, zejména toskánského ražení.

Věděl jsem, že u zrodu restaurace byl známý fotbalový internacionál Zdeněk Nehoda, který i díky svým aktivitám při zastupování našich hráčů v zahraničí poznal velký kus světa a vstřebal i pravidla, jakými se byznys v zahraničí řídí. On ani jeho partnerka Simona Svárovská nejsou z oboru, a tak hned od začátku vsadili na pomoc profesionála. Konzultantem restaurace se stal Emanuel Ridi, jehož rukopis je ve Stelle stále patrný.

Menu ve znamení moře

V jídelním lístku dominují ryby. Takže volba byla dopředu dána. Linguine al gambii e zucchine jsou v různých podobách ozdobou mnoha středomořských stolů. Krevety, cuketa, cherry rajčátka, bílé víno a chilli si dobře rozumějí, ve Stelle Marině se vyrovnala omáčka i hodně vysoko nasazenému standardu italských přímořských restaurací. Při prvním setkání s chuťovými buňkami nesmírně jemná, pak začaly vystupovat další chutě, z nichž v závěru dominovala jemná pikantnost chilli. Řečeno vinařskou terminologií, perzistence na hodně bodů.

Ve znamení ryb byly i špagety s mixem mořských plodů podávané neklasicky v pergamenu. Tady zabodovaly domácí těstoviny a jejich přesně trefená příprava. Výborná kvalita se prosadila i u pražmy královské s výraznou chutí fenyklu.

Ne všichni hosté jsou vysazeni na ryby. V menu jsou proto i další speciality, nejen z Toskánska, ale i dalších italských oblastí. Trochu se závistí jsem pozoroval, jak na stůl mého kolegy putuje saltimbocca alla Romana, vyhlášené telecí s parmskou šunkou a šalvějí. Telecí, hovězí a v sezoně také zvěřina se objevuje v jídelním lístku pravidelně. Kompletní menu doplňuje denně rozdílný domácí dezert.
Výběr vín svěřili provozovatelé profesionálům, a tak je zdejší vinotéka sestavena velmi citlivě – nechybí velká vína ze všech hlavních italských vinařských regionů, ale najdou se v ní i cenově velmi přístupné značky z renomovaných vinařských domů. Ostatně cenová strategie je ve Stelle velmi rozumná.

Body za zdánlivé drobnosti

Restaurace má několik předností, které jí přinášejí body navíc. Je to pozornost, kterou věnuje dětem, pro něž jsou připraveny vždy dva až tři pokrmyvyhovující jejich jazýčkům. Je radost vidět, když si pochutnáhodnotí vají například na těstovinách. Je šance, že se naučí již odmala rozeznávat kvalitu a vyhnou se vlně fastfoodových pokrmů.

Vysokému standardu restaurace odpovídá i výběr porcelánu, příborů a dalších předmětů, na nichž provozovatelé viditelně nešetřili. Příjemný dojem podtrhne i proškolený personál, který umí poradit při výběru pokrmů i vín.

Stella Marina patří určitě k tomu lepšímu, co se ve vývěsním štítě odvolává na italskou trikoloru. Autor je redaktor časopisu F. O. O. D.

Výběr z jídelního lístku: Linguine al gambii e zucchine (krevety, cuketa, cherry rajčátka, bílé víno, chilli) 190 korun, risotto ai funghi porcini (hříbky, bílé víno, petrželka) 190 korun, saltimbocca alla Romana (telecí plátek s parmskou šunkou a šalvějí) 260 korun, filátka z pražmy královské na zelenině v pergamenu 310 korun, salát s toskánskou zálivkou, krutony a na másle grilovaným kuřecím prsíčkem 170 korun, domácí dezerty dle denní nabídky 65 korun, Pinot Grigio Valdadige D. O. C. (S. Margherita) 550 korun, Valpolicella Classico Superiore D. O. C. (Domini Veneti) 420 korun.

E15 hodnotí

menu * * * *1/2
obsluha * * * *
prostředí * * * *
sociální zařízení * * * *
ceny vyšší standard
celkový výsledek * * * *

hvězdička

+

kvalita jídel, která se mohou opravdu prohlásit za italská

-

u některých jídel (například těstovin) mohou být větší porce

Kontakt: Sokolská tř. 966/22, Ostrava, stellamarina.cz