Indonéská kuchyně v Jáva Café

Indonéská kuchyně v Jáva Café

Indonéská kuchyně v Jáva Café Zdroj: Libor Budinsky

Etnická kuchyně, která již tradičně obohacuje kulinární nabídku světových metropolí, je v Praze stále za popelku. Zatímco v Londýně můžete v jedné ulici najít třeba několik desítek pákistánských či bangladéšských restaurací (najdete ji ve čtvrti East End, jmenuje se Brick Lane a patří k současným hitům hlavního města Velké Británie), v české metropoli jsme na tom o poznání hůře.

Letí sice Thajsko či Japonsko, ale třeba indonéská restaurace je v této chvíli v metropoli jediná. Její název je věcný: Jáva Café & Restaurant.

Z Lucerny na Vinohrady

Podnik nejprve zakotvil v komplexu Lucerna, ale na konci loňského roku se přestěhoval na Vinohrady, těsně za Vinohradské divadlo, kde si majitelé pronajali a zrekonstruovali sklepní prostory. Restaurace má i zahrádku, na ní je však k dispozici polední evropské menu, hlavně maso či těstoviny (například řízky s opečenými brambory za 93 korun). V samotné restauraci na vás čeká už pouze přehlídka tradiční kuchyně z Jávy, která je mimořádně autentická (na přípravě menu se podílela indonéská kuchařka, navíc restaurace je oblíbeným cílem zaměstnanců indonéské ambasády, kteří už mnohokrát prověřili a potvrdili její pravost a kvalitu). Atmosféru navíc umocňuje tradiční indonéská „zvonkohra“ gamelan.

Jáva CaféJáva Café | Libor Budinsky

Kuře s arašídovou omáčkou

A co dobrého na vás v Jáva Café & Restaurantu čeká? Spousta neznámých jmen, ale velmi příjemných chuťových kombinací. Výtečná je například polévka soto ayam, připravená ze silného kuřecího vývaru a doplněná kuřecím masem, vařeným vajíčkem, výhonky mungo a rýžovými nudlemi (polévka nádherně voní). Pokud máte rádi pálivější verzi, můžete si polévku přikořenit domácí omáčkou sambal, která se připravuje z čerstvých čili papriček. Dalším trumfem je tradiční a zřejmě nejznámější jávské jídlo sate ayam, tedy kuřecí prsa marinovaná v medu a tmavé sójové omáčce, která se napíchnutá na špejli grilují a pak se podávají s lahodnou omáčkou z arašídových oříšků. Pokud si budete objednávat jednotlivé pokrmy z menu, vyzkoušejte také semur, tedy hovězí maso (v Jáva Café používají maso mladých býčků z malé farmy v Nové Pace) vařené s rajčaty, cibulí, sójovou omáčkou a indonéským kořením, které má výrazně plnou a hutnou chuť. Klasikou je samozřejmě smažená rýže nasi goreng.

plusy, minusyplusy, minusy

Hodně bohatá tabule

Asi nejlepší cestu k poznání indonéské kuchyně nabízí již sestavené menu nasi rames, tedy jakýsi průřez tím nejlepším, co má Jáva Café na jídelníčku. Tabule, jak degustačnímu menu říkají, je určena pro dva (cena činí 685 korun), ale jídlo servírované tradičně doprostřed stolu bohatě stačí i pro tři, naopak ve dvou nemáte šanci všechno sníst. Celá hostina se skládá ze čtyř částí. Nejprve na stůl přinesou čtyři menší předkrmy (například výtečné plněné smažené tofu či zajímavou taštičku s masem a vajíčkem). Po této předehře se podává velká mísa výborné polévky a pak už dojde na hlavní chod – kde vedle kuřecího saté můžete ochutnat také zmiňované hovězí či smažené kousky lilku v pikantní omáčce. Součástí hlavních chodů je také křehká jasmínová rýže a v Indonésii velmi populární krevetové lupínky. A úplně na závěr přijde indonéský dezert dadar gulag v podobě plněné rolky s kokosem a palmovým cukrem.

Ale poznání indonéské kuchyně není o jednotlivých jídlech, ale především o celkovém zážitku odlišnosti. Pokud budete chtít vyzkoušet mozaiku netradičních chuťových vjemů, raději se objednejte dopředu, protože pověst Jáva Café už se rozkřikla a dva dny dopředu mívají na večeři většinou plno.

nabídka Jáva Cafénabídka Jáva Café

O autorovi| Libor Budinský Praha, Autor je publicista