Ostravské řeky mají otevřeno. Stačí nasednout na loď a vyplout

Vodáci otevřeli ostravské řeky. Už pošesté.

Stává se to v Ostravě tradicí. Začátkem měsíce dubna se k soutoku řek Lučiny a Ostravice sjedou vodáci, aby symbolicky řeku odemkli.Zahajují tak sezónu ostravských vodáckých stezek. „Městem protékají hned čtyři řeky, což si jen málo lidí vůbec uvědomuje,“ říká František Vyhňák z ostravského vodáckého spolku Campanula. Do jedné z lodí nastoupil i dvacetiletý Robert Boháč. „Často tady trénuji na kajaku. Když je vyšší stav vody, je tady pár vlnek na vyblbnutí, jinak nic adrenalinového,“ řekl Boháč o řece Ostravici v centru města. Na otázku, zda se na něj lidé z břehů nedívají divně, když se centrem prohání na kajaku, se Boháč jen pousmál. „Dívají, ale mohou jen závidět,“ prohlásil Boháč.
Emigranti pláčí dojetím
Na otevření se přijeli podívat i pamětníci. „Ostravici jsme sjížděli ještě když nestála přehrada Šance před rokem 1966. Sjížděli jsme z Bílé až do Místku. Dál už to nemělo smysl pokračovat, jak byla vod špinavá,“ vzpomínal dvaašedesátiletý Vladimír Žárský z Ostravy. „Nikdy bych nevěřil, že Ostravice v Ostravě bude tak čistá. Měl jsem tady kamaráda, co v roce 1968 emigroval do USA a když teď viděl u Ostravice rybáře, dojetím se rozbrečel,“ prohlásil Žárský.
Podle Františka Vyháňka objevují lidé možnost plout po ostravských řekách stále více. Jen v loňském roce svezli vodáci z Campanuly po místních řekách na 1 400 školních dětí. „Možná nám paradoxně pomůže i krize. Lidé v létě nepojedou do zahraničí, ale na naše řeky,“ doufá Vyhňák. Vodáci v Ostravě provozují půjčovnu lodí, objednat si lze i dopravu. „Dáváme tomu stále pevnější řád,“ těší Vyhňáka. Už příští rok by měla u soutoku poblíž hradní lávky začít růst loděnice. „Ještě po válce stávala u hradu výletní restaurace a řeku jsme splouvali,“ vzpomínal Zdeňek Vašíček z Heřmanic. „Zaplaťpánbůh, že se to tady tak vyčistilo. Vždyť už z Paskova šla jen samá pěna, která tekla až do Polska,“ dodal Vašíček.
Do Ostravy se na otevření Ostravice přijel podívat Miroslav Navrátil z Tišnova. „Úplně to prožívám a jsme moc šťastný,“ radoval se Navrátil na břehu řeky