Ostravský superpočítač se bude jmenovat Salomon. Po bankéři a šachtě

Počítačové centrum v Ostravě

Počítačové centrum v Ostravě Zdroj: IT4Innovations

Superpočítač v ostravském centru IT4Innovations se bude jmenovat Salomon po místním významném bankéři Salomonu Mayeru Rothschieldovi a také někdejší ostravské šachtě. Počítač, který bude jedním ze sta nejvýkonnějších strojů na světě, byl dosud pracovně nazýván Velký cluster.

Jeho výroba, instalace a podpora bude bez DPH stát téměř 275 milionů korun. Do Ostravy bude stroj přivezen v první polovině příštího roku.

Jméno vybrala komise z více než 2000 unikátních návrhů. Jeho autorem je Petr Maršálek z Frýdlantu nad Ostravicí na Frýdecko-Místecku.

Sounáležitost s regionem

„Výběrem jména navazujeme na jméno prvního superpočítače. Chceme tak vyjádřit naši sounáležitost s regionem i jeho průmyslovým odkazem,“ uvedl rektor Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) Ivo Vondrák.

Menší část superpočítače, takzvaný malý cluster pojmenovaný Anselm, už v Ostravě funguje. Jeho výkon je srovnatelný s 3900 běžnými notebooky. Hlavní stroj převýší podle Kolárikové tento výkon téměř dvacetinásobně.

Ředitel Národního superpočítačového centra IT4Innovations Martin Palkovič uvedl, že jméno pro hlavní část superpočítače se vybíralo v předstihu, aby mohlo být konfigurováno do jeho systémů.

„Malý cluster a velký cluster budou svými jmény kromě ostravských šachet prezentovat i rodinu Rothschieldů - syn Anselm a otec Salomon,“ uvedl Palkovič.

Celý projekt superpočítačového centra, které se nachází v areálu VŠB-TUO, má hodnotu více než dvou miliard korun. Většina je hrazena z evropských dotací.