Ostrov bojuje o své jméno

Město bez nádraží, nebo nádraží bez města? To je záhada jménem Ostrov.

Pár kilometrů za krajským městem zastavuje ranní rychlík 613 Bílina u šedého nádraží. V Ostrově nad Ohří. Z vlaku vystupuje deset lidí, o něco víc do něj naskakuje. Všichni vědí, kam nebo odkud jedou. A právě to je zajímavé, protože město jménem Ostrov nad Ohří neexistuje. „V seznamu měst a obcí kraj eviduje jen Ostrov,“ potvrdila Jana Pavlíková, mluvčí krajského úřadu.
S lehkou nadsázkou je to republikový unikát. Neexistující město má za Karlovými Vary vlastní nádraží. A podobně jako Harry Potter používal nádraží k útěku ze světa lidí do Bradavic, je i nádraží v Ostrově nad Ohří branou do jiného města. Sotva totiž cestující projdou jeho halou, ocitnou se v Ostrově. Tedy někde jinde.
Uvádění jména s přídomkem „nad Ohří“ vadí ostrovské radnici. I proto se po delší odmlce v závěru loňského roku znovu obrátila na Drážní úřad, aby dodatek „nad Ohří“ z nádraží odstranil.
Ten zatím nerozhodl. „Správa železniční dopravní cesty s přejmenováním nesouhlasí. Podle ní je přídomek nutný kvůli orientaci cestujících, protože má v síti tři stanice, které mají v názvu Ostrov. České dráhy nic nenamítají, ale upozornily, že změna bude nákladná a město se na ní bude muset podílet,“ řekl Sedmičce Pavel Kodym, ředitel Drážního úřadu.
„Náklady Drážní úřad odhadl na tři sta tisíc korun. Do toho nepůjdeme. Nechápu, proč máme platit někomu statisíce korun za to, aby opravil starou chybu a naše nádraží se jmenovalo stejně jako město. Vím, kam lépe směrovat takové peníze ve prospěch občanů Ostrova,“ reagoval starosta města Jan Bureš.
Správa železniční dopravní cesty nicméně radnici v Ostrově jiný název nabídla: Ostrov u Karlových Varů, který se používal v historii. „Celá záležitost je teď otevřená,“ řekl ředitel Drážního úřadu.
Na problém s dvojím pojmenováváním Ostrova kdysi zadělala pošta. Od té doby chybný název natolik zevšedněl, že ho používají i některé ofi ciální instituce. Třeba ostrovská věznice. Pokud člověk zadá do vyhledávače Google název Věznice Ostrov, vynoří se stránky Věznice Ostrov nad Ohří. „Ostrov nad Ohří skutečně nikdy neexistoval. Věznice se tak nejmenuje, i když je tak vedená ve všech číselnících. Tento název tam zřejmě zadával někdo, kdo byl v područí tohoto zažitého omylu,“ vysvětlila Zdeňka Stšckbauerová, mluvčí ostrovské věznice.