Ostudou je sodovkárna

Větrovna, sodovkárna, stará zdravotnická škola. Který z objektů získá titul největší ostuda Klatov?

Sedm objektů vybrala Sedmička do čtenářské ankety o největší ostudu v Klatovech. S tipy nám pomohli i samotní obyvatelé.

„Bývalá sodovkárna ve Vančurově ulici. Je tam rockový klub. Každý víkend je tam kravál, mladí na sebe pokřikují, kolem jsou poházené odpadky. Člověk aby se tudy bál chodit,“ říká Jarmila Šlehoferová.

Podle tajemníka z klatovské radnice Miroslava Šafaříka je objekt v majetku města. V části jsou nájemní byty, navazující objekt chtěla před časem koupit za pořizovací cenu čtyři miliony sto dva tisíce korun obecně prospěšná společnost Úhlava. Plánovala tam minipivovar a zázemí pro učně z potravinářského oboru. Společnost ale nakonec od smlouvy odstoupila. Další tip měl Josef Lejsek. Vadí mu chátrající dům v zarostlé zahradě ve Vídeňské ulici vedle pizzerie.

„Znal jsem původního majitele, ten už ale zemřel. Je to docela na lukrativním místě, divím se, že to ještě nikdo nekoupil,“ tvrdí Lejsek. Ostudou města je i Větrovna. Ta působí dojmem ghetta. Radnice každoročně vkládá peníze do oprav zdevastovaných bytů, protože objekt je v jejím majetku. Vloni se opravila fasáda a parčík kolem. Věře Suchomelové vadí bývalá budova střední zdravotnické školy na Tylově nábřeží.

„Hodně věcí se ve městě zlepšilo. Když se ještě zbourá zdravotnická škola, bude to lepší,“ navrhuje Suchomelová. Bývalou školu opravdu čeká bourání, stejně jako sousední objekt patřící dobrovolným hasičům. Prostranství se bude rekonstruovat na koutek pro cyklisty, parčík a parkoviště. „Máme k dispozici demoliční výměr. Čekáme, jestli dostaneme peníze z Evropské unie. Pokud ne, bude ji město financovat z rozpočtu, ale po etapách,“ upřesnil Miroslav Šafařík.