Osudy baťovských zaměstnanců za protektorátu

Autoři čtivé knihy cíleně podávají detailní svědectví hrstky lidí.

Autoři čtivé knihy cíleně podávají detailní svědectví hrstky lidí. Zdroj: Kniha Zlin

Jak fungovaly Baťovy závody během protektorátu, přibližuje mimořádná publikace Herr Direktor a ti druzí.

Rozsáhle pojatá kniha přibližuje obšírně příběh německého ředitele Alberta Miesbacha, jehož vedení Baťových závodů povolalo, aby zabránilo proměně Zlínských závodů ve zbrojařské závody a firma se nestala součástí plánovaného německého koncernu s následným přestěhováním továrny i dělníků do Německa. Miesbach byl vybrán uvážlivě, nebyl nakloněn politice nacionálně socialistické strany a po celou dobu svého působení ve Zlíně se snažil pomáhat Čechům.

V době totálního nasazení do Říše zachránil spoustu lidí, v době stanného práva po atentátu na Heydricha pomáhal pozůstalým rodinám po vězněných a popravených. Nikdy neztratil lidskost a odvahu. Přesto stejně jako řada jiných se po osvobození musel zodpovídat z pronacistických postojů před lidovým soudem.

Autoři knihy Herr Direktor a ti druzí čerpají z archivních dokumentů, ze soudních spisů, citují výpovědi obžalovaných i žalobců. Jakkoli se kniha zdánlivě týká Zlína a okolí, odehrávají se pohnuté příběhy lidí statečných i zrádců a udavačů v širokém dějinném kontextu druhé světové války. Přibližuje myšlení lidí v poměrech okupovaného státu, z nichž jedni neztrácejí morální kredit ani za cenu vlastního ohrožení, zatímco druzí jsou ochotni spolupracovat za vidinu osobního prospěchu s vládci totalitní moci a bez výčitek svědomí zrazují demokratické principy.

Autoři čtivé knihy cíleně podávají detailní svědectví hrstky lidí.Autoři čtivé knihy cíleně podávají detailní svědectví hrstky lidí. | Kniha Zlin

„Ubránit se všeobjímající totalitě ve všech směrech vyžadovalo skryté a odhodlané, navenek však opatrné lavírování mezi servilitou a poslušností na jedné straně a zachování mravní integrity na straně druhé,“ shrnují autoři nezvykle přitažlivé knihy, která se na první pohled jeví jako přehledný a podrobný dokument, ale čte se jako napínavý román.

V dramatických příbězích skutečných lidí se jeví zločinná politika nacismu vůči utlačovaným jako stálá připomínka ničivé síly moderního věku. Autoři tak cíleně podávají detailní svědectví alespoň hrstky lidí a jejich skutků nejen zájemcům o historii Zlína, ale zasahují široký okruh čtenářů připomenutím, jak křehká je cesta od demokracie k totalitě a válce. Zároveň odkrývají mnohé dosud neznámé souvislosti a pozadí historie Baťových závodů. Publikace je doplněna přehledným rejstříkem a prameny.

Jaroslav Pospíšil, Hubert Valášek, Hana Pospíšilová: Herr Direktor a ti druzí
Nakladatelství: Kniha Zlín, 2015
Hodnocení: 90 %