Pacanda znovu restartuje kariéru

Po útěku ze Znojma se enfant terrible českého fotbalu Milan Pacanda pokouší o nápravu v divizní Dostě Bystrc.

Kdyby se někdo odhodlal zpracovat fotbalovou verzi řeckých bájí a pověstí, mohlo by být v kapitole o Sisyfovi jeho jméno a životní příběh. Fotbalový útočník Milan Pacanda totiž podobně jako bájný hrdina tlačí znovu a znovu do kopce kámen, těsně pod vrcholem mu však vždy vyklouzne a valí se zpátky dolů.

Stejně tak se brněnský fotbalista znovu a znovu zkouší restartovat svoji kariéru lemovanou nesčetnými průšvihy. Jenže při svém „úsilí“ dopadne pokaždé stejně jako jeho řecký předobraz.

Bystrc. Poslední šance?

„Zlobivé dítě“ české fotbalu si na jaro 2012 připravilo další pokus o návrat. Tentokrát se představí v dresu brněnského celku Dosty Bystrc. Právě druhý tým čtvrté nejvyšší domácí soutěže jej získá na půlroční hostování ze Zbrojovky Brno.

Vedení Dosty věří, že věčného průšviháře dokáže zkrotit. Za jeho minulostí se chystá udělat tlustou čáru a dát mu další šanci.

Podobně jsou na tom fanoušci zelenobílých barev. V hlasování na webu Bystrce si dvě třetiny myslí, že Pacanda, jehož fotbalovým vzorem byl „Božský copánek“ Roberto Baggio, bude posilou.

V něco podobného věřili ještě na podzim ve Znojmě, když dnes již čtyřiatřicetiletému útočníkovi nabídli druholigovou smlouvu.

Problémy s nadváhou, kouřením, alkoholem a řízení pod jeho vlivem, prohrávání peněz na automatech, neplacení alimentů, dluhů a deprese. Nic z toho by do života špičkového sportovce nemělo patřit. S Pacandovým životem ale všechny tyto nešvary úzce souvisí.

Mořili jeho dluhy

Volný režim mu nikdy nesvědčil, ve Znojmě zkusili opačný způsob. Pacandovi nabídli pomocnou ruku, ale za jasných podmínek. Od šéfa znojemského fotbalového klubu Oty Kohoutka dostal ubytování, stravu a kapesné, zbytek peněz klub posílal na sáhodlouhý seznam věřitelů, kterým technický fotbalista dlužil peníze.

Slehla se po něm zem

A ten se dušoval, že už konečně bude sekat latinu. „Kamarády stále mám. Asi to není zvykem, ale za přítele beru i Otu Kohoutka. Pomohl mi a já mu to chci vrátit na hřišti. Vždycky v životě člověk může udělat něco líp a já nejsem výjimkou. Určité věci se staly a už se to nedá vrátit. Tohle období už je pryč a zkouším se s tím vypořádat. Snažím se změnit to, co ještě jde,“ chrlil ze sebe v srpnu jeden slib za druhým.

Pokora a předsevzetí mu vydržely jen pár měsíců. V listopadu už bylo jasné, že Pacandův kámen, který tři měsíce poctivě tlačil nahoru, spadl znovu pod kopec. „Přestal chodit na tréninky, slehla se po něm zem. Telefon má vypnutý, nikdo o něm nic neví,“ hlásil smutně Kohoutek.

Blízko k sebevraždě

Přes osobní zklamání se však bál o Pacandovu budoucnost. „Milan se musí soustředit hlavně na to, aby se dostal do lepšího psychického stavu. Trpí depresemi ze své životní situace. Sám to nezvládne. Bojím se, že bez lékařské pomoci může být jeho konec krutý a hodně blízko,“ soukal ze sebe znojemský šéf.

To, co Kohoutek v listopadu odhadoval, potvrdil nedávno i sám Pacanda. „Stál jsem na kolejích a přemýšlel, jestli si mám lehnout napříč, nebo stát k lokomotivě čelem,“ šokoval v rozhovoru pro časopis Hattrick fotbalista, který v nejvyšší soutěži odehrál 216 utkání a vstřelil osmapadesát branek.

Doplatím, co mám

Teď už je prý z nejhoršího venku a chystá se splatit své dluhy. „Jsem odstrašující případ, snad si z mého života nikdo příklad brát nebude, třeba jen ponaučení. I já to beru jako lekci pro budoucnost. Všechno dám do pořádku. Doplatím, co mám,“ je přesvědčený Pacanda. Splní tentokrát své sliby?

MILAN PACANDA

• Věk: 34 let, narodil se 28. února 1978 v Brně.
• Stav: rozvedený.
• Výška, váha: 175 cm, 73 kg
• Přezdívka: Paci
• Kariéra: Zbrojovka, Sparta, Innsbruck, Zlín, Karaganda, Znojmo, Rosice, Dunajská Streda, Moldava nad Bodvou, Bystrc.
• Bilance v 1. české lize: 244 utkání/69 branek.
• Největší úspěchy: 2x mistr ČR (2005 a 2007 – Sparta Praha)