Pákistán zažívá mobilní revoluci, přechází na 4G

Pakistán, mobilní telefon

Pakistán, mobilní telefon Zdroj: Chitrangi Pandey, www.khabarindia.in

Od naší zpravodajky Humaira Aftabová je žena v domácnosti a ráda sleduje televizi. „Streaming přes můj mobil vždycky trval věčnost. Teď mám 4G LTE a můžu své filmy sledovat ihned,“ pochvaluje si. Žen, jako je Humaira, jsou v muslimském Pákistánu miliony. Rychlý internet 4G přináší do asijské země revoluci.

„Rychlá komunikace je to, co dnes spotřebitel vyžaduje. Lidé potřebují posílat velké soubory za krátkou dobu a naším úkolem je jim to umožnit,“ říká Hina Tariqová, kreativní ředitelka telekomunikační firmy Zong. Nástup rychlého internetu znamená, že uživatelé mobilních telefonů budou více používat datové služby, jako jsou videokonference, živý streaming videí, e-banking a internetové obchody a budou opouštět staré služby typu textových a hlasových zpráv, doplňuje Hina.

„Je neuvěřitelné, jak snadné je nyní hrát počítačové hry. Dřív jsem na hraní Counter Strike používal jen svůj stolní počítač připojený k širokopásmovému internetu,“ říká nadšeně vysokoškolský student Ibrahim.

Konec dominance drahých a pomalých

Nová technologie také ukončí dominanci lokálních poskytovatelů připojení, kteří prodávají drahý a pomalý internet. „Služba 3G/4G bude poskytovat neustále připojení k internetu přes mobilní telefon. To je obrovská příležitost pro podnikatele v Pákistánu,“ říká Hina.

Podle výzkumu Mezinárodní telekomunikační unie každé procento populace připojené k internetu zvyšuje HDP na osobu o deset procent a každé procento lidí používajících mobilní připojení zvyšuje HDP per capita o pět procent.

Do roku 2017 má vzrůst pokrytí Pákistánu sítí 3G/4G o 53 procent, počet uživatelů 2G má klesnout o polovinu. Vláda nechce zůstat pozadu a chystá se založit telekomunikační centra v zemědělských oblastech. Tato centra mají sloužit k registraci narození a úmrtí či k informování farmářů o předpovědích počasí nebo cenách komodit a různých plodin.

Pákistán bude kvůli obrně očkovat na hranicích