Palác Trnitá vnese do Jižního centra život

V brněnském Jižním centru má vzniknout na rozsáhlém území v blízkosti ulic Opuštěná a Trnitá další objekt, který spíše než obchodní nebo kancelářské plochy bude nabízet bydlení. Palác Trnitá bude v blízkosti centra Vaňkovka a Triniti Office Center a má v něm kromě obchodních a parkovacích ploch vyrůst 160 bytů.

Projekt, který byl vybrán v nabídkovém řízení městské akciové společnosti Jižní centrum, pojímá revitalizaci celého území komplexně a zahrnuje i demolici objektu bývalé správní budovy bytového družstva Mír a vybudování komunikace, která propojí ulici Trnitou s plánovanou dominantou nově vznikajícího Jižního centra, ulicí s pracovním názvem Bulvár. Investor - slovenská společnost Europark FP - splní i další podmínku zadání a jako součást plánovaného objektu buduje trafostanici, bez níž by se oblast do budoucna neobešla. Město Brno při výběru projektů pro novou zástavbu Jižního centra bere v úvahu především potřebu vytvořit oblast, která se stane živou alternativou k nedalekému historickému jádru města. Proto v projektu Palác Trnitá uvítalo skutečnost, že investor počítá s rozsáhlou plochou určenou pro bydlení. Palác Trnitá nabídne zhruba 160 bytů o celkové výměře 11 500 metrů čtverečních.

Celková koncepce budování Jižního centra akcentuje i kvalitní moderní architekturu, svědčí o tom dosavadní realizace centra Vaňkovka a Triniti Office Center. I v případě projektu Paláce Trnitá půjde o snahu udržet s tímto trendem krok. Svým řešením se výstavba podle ředitele Jižního centra Jana Zavřela stane „městotvornou roznětkou rozvoje celého Jižního centra“. Důraz je kladen na jednoduchost a čistotu výrazu stavby. Dům vyplňuje řešené území formou klasického uzavřeného osmipodlažního bloku, s jasnou definicí veřejných, polosoukromých a soukromých prostorů. Převýšený dvoupodlažní parter s pasáží osvětlenou velkoformátovým světlíkem má veřejný charakter, který je v kontrastu k uzavřené atmosféře ostatních obytných podlaží obklopujících společnou střešní zahradu. Celý objem stavby je tvořen jednotným materiálem - lícovým cihelným zdivem, které v kombinaci s prostorovým řešením napomáhá jisté nadčasovosti celého návrhu.

#####Bydlení dostalo přednost

Městská společnost Jižní centrum při realizaci záměru postupovala standardně podle svých zvyklostí. Jednou z podmínek řízení bylo řešení problematického objektu bytového družstva Mír, který v areálu tvoří značnou bariéru a brání koncepčnímu řešení celého území. Potenciální investor měl proto doložit, jak s tímto objektem naloží. „Nakonec zvítězila společnost Europark FP, která navrhla demolici v první fázi a projekt bytového domu na celé ploše,“ uvedl k procesu výběru investora ředitel Jan Zavřel. Hodnotící komise podle ředitele Zavřela návrh Europarku FT vnímala jako zajímavější i proto, že bytová výstavba je v této oblasti vhodnější než konkurenční návrh parkovacího domu nebo kanceláře. Těch je dost v jiných částech Brna.