Papírky na žvýkačky do celého světa

Papírek vyrobený ve Frýdku-Místku. Malá pomůcka pro ty, kteří nechtějí svou žvýkačkou ulepit chodník ani ničí boty, míří do zahraničí

Je lépe věnovat patnáct vteřin zabalení použité žvýkačky než patnáct minut jejímu odstraňování z podrážky vašich bot. S tímto heslem před více než deseti lety vyrazil do světa Pavel Škarabela z Frýdku-Místku. Jeho firma už má jiného majitele, ale papírky na žvýkačky se v ní vyrábějí dodnes.
Pingk je malý bloček s deseti kousky recyklovaného papíru. Žvýkačka se do něj zabalí a už se nikam nepřilepí a nic nezašpiní. „Papírky používají politické strany i sportovní kluby ke své reklamě,“ vysvětluje Lucie Bulko z firmy, která papírky vyrábí dnes. „Je normální žvýkačku zabalit a vyhodit. Ne hodit na zem,“ míní jednatel firmy Bystrik Denkocy, jenž usiluje o patent pro Evropskou unii i zámoří.
Mezi odběratele patří také frýdecko-místecký a ostravský magistrát. Ten nechal na obal vytisknout výzvu, aby lidé neplivali na své město.
V malé provozovně na okraji Frýdku-Místku se ročně vyrobí okolo milionu bločků. Zásilky odsud putují do všech světových stran hlavně po Evropě. „Za volné odhazování žvýkaček tam dávají vysoké pokuty,“ říká Bulko. Žvýkačkové papírky používají taky v restauraci Ondráš. „Od té doby už je nemusíme odlepovat ze stolů nebo z talířů,“ tvrdí provozovatel restaurace Ondráš ve Sviadnově Libor Vrubel.