Pardubice mají novou vládu, primátorkou bude Fraňková

Na vzájemné spolupráci se pro následující čtyřleté období domluvila vítězná ČSSD, Sdružení pro Pardubice, Pardubáci a TOP09.

„Podařilo se nám najít shodu v naprosté většině bodů našich volebních programů,“ prozradila volební jednička Sdružení pro Pardubice a budoucí primátorka města Štěpánka Fraňková. Do opozice tak odchází ODS, která v Pardubicích vládla šestnáct let.

Strana vedená odcházejícím náměstkem primátora Alexandrem Krejčířem ale získala pouhých sedm mandátů a nebyla schopna být součástí žádné koalice, která by v devětatřicetičlenném zastupitelstvu měla většinu, přestože pro SPP i pravicovou TOP09 to byl přijatelný koaliční partner. „Současná koalice je trochu sňatkem z rozumu,“ přiznává Jan Němec z TOP09.

Ve volbách do pardubického zastupitelstva sice zvítězila sociální demokracie, ale post primátora obsadí Sdružení pro Pardubice a k tomu získá i pozici jednoho náměstka a jednoho radního. ČSSD místo toho získá posty pro dva náměstky (Jindřicha Taubera a Jiřího Rozinka) a další dva radní. Náměstkem primátora bude i lídr Pardubáků František Brendl a Martin Bílek ze Sdružení pro Pardubice. TOP 09 bude mít pouze dva radní. „Respektujeme výsledek voleb,“ říká lídr TOP 09 Jan Němec. „Věříme, že budeme schopni plnit naše programové prohlášení,“ dodává František Brendl.

Jedním z prvních úkolů koalice bude jednání o existenci městských obvodů, na jejichž problematické fungování jako první upozornila Sedmička.

Ustanovující zastupitelstvo se sejde 10. listopadu v Domě hudby.