Pardubice válčí s Kolínem

Pardubičtí basketbalisté šli do play-off ze čtvrtého místa. První zápas zvládli, Kolín porazili rozdílem třídy.

Dlouho bojovali s Prostějovem o druhé místo v tabulce Mattoni NBL. Nakonec museli vzít pardubičtí basketbalisté zavděk čtvrtou příčkou, dostal se přes ně i Děčín. To týmu trenéra Jana Slowiaka trochu kazí vyhlídky na finále. V semifinálové sérii by totiž s největší pravděpodobností narazil na mistrovský Nymburk.

To je ale ještě daleko. „Beksa“ nyní bojuje s Kolínem o postup mezi nejlepší čtyřku. Středočeši patří k největším překvapením letošního ročníku, skončili po dlouhodobé části na pátém místě.

Silní Američané

„Kolín táhne nesobecké duo amerických hráčů Ames a Barnes, kteří hrají kolektivní basketbal a v důležitých momentech na sebe berou odpovědnost. Celkově se hra kolínského týmu často opírá o instinkty a kreativitu hráčů více než o detailně plněná pravidla, a to jak v útoku, tak v obraně,“ hodnotil před čtvrtfinálovou sérií svého příštího soupeře pardubický kouč Jan Slowiak.

A podle toho také připravil svůj tým. „Musíme být schopni číst jejich obranná řešení, která nejsou pokaždé stejná, a musíme nacházet mezírky, jež kolínská obrana nabízí,“ povídal.

A první krok se Pardubicím povedl na jedničku. V domácím prostředí smetly Kolín více než třicetibodovým rozdílem. „V play-off je jedno, jestli vyhrajeme o bod, nebo o třicet. Ve středu nás čeká další utkání, které může být úplně jiné,“ povídal po úvodní výhře a vedení v sérii Slowiak.

Středeční zápas na kolínské palubovce skončil po uzávěrce. „My se pokusíme udělat maximum, abychom se na to připravili a urvali vítězství. Neočekávám lehkou sérii, pořád je to jen 1:0,“ zůstával nohama na zemi pardubický trenér.

Sebevědomý výkon

Úvodní úspěch jej ale potěšil. „Beksa“ vládla mezi koši od samého počátku a rozdíl ve skóre utěšeně narůstal. „Měli jsme dobrý vstup do utkání, což bylo velmi důležité pro sebevědomí týmu. Dařilo se nám také reagovat na sérii chyb nebo košů soupeře dobrou kombinací nebo dobře vybranou následující střelou, takže jsme si udrželi sebevědomí celé utkání,“ pochvaloval si Slowiak.

Třetí utkání, ve kterém už Pardubice mohou mít mečbol, se hraje v pondělí 23. dubna v ČEZ areně. Začátek je v šest hodin večer.

Před sezonou si Pardubičtí přáli dostat se do finále proti Nymburku. Pokud se jim podaří přejít přes Kolín, na suverénního vítěze posledních osmi ročníků ale pravděpodobně narazí už v semifi nále. Středočeši hrají se slovenskými Levicemi a úvodní zápas také vyhráli o více než třicet bodů. I v dalších dvou čtvrtfinálových sériích mají navrch papíroví favorité.