Paříž nabízí unikátní výstavu ke 100. výročí narození Edith Piaf

V Paříži tento týden začala výstava k letošnímu 100. výročí narození francouzské šansoniérky Edith Piaf.

V Paříži tento týden začala výstava k letošnímu 100. výročí narození francouzské šansoniérky Edith Piaf. Zdroj: Profimedia.cz

V Paříži tento týden začala výstava k letošnímu 100. výročí narození francouzské šansoniérky Edith Piaf.

V Národní knihovně na levém břehu Seiny bude do 23. srpna k vidění na 400 předmětů - kromě fotografií, textů písní a dopisů například i zpěvaččiny oblíbené černé šaty. Piaf je podle francouzské rozhlasové stanice RTL stále nejslavnější francouzská zpěvačka ve světě.

Edith PiafEdith Piaf | Profimedia.cz

„Její hlas zná každý. Od Paříže po Bejrút, od Moskvy po Tokio, od New Yorku po Mexiko. Složitá žena mnoha podob. Zamilovaná, darebná, tragická, smíšek i flamendr. Oddaná Pařížanka,“ uvedla stanice k ženě, která podle RTL měla třicítku milenců a nazpívala na 400 písní. První milion nosičů prodala hned po nahrání své první skladby Les mômes de la cloche v roce 1936.

Výstava mapuje celý bouřlivý život umělkyně, která se narodila 19. prosince 1915 a zemřela 10. října 1963, tedy ve 47 letech na rakovinu jater. Pro mnohé návštěvníky bude podle RTL nejspíš překvapením, že Piaf nebyla jen zpěvačkou, ale že mnohé písně také sama skládala. Je autorkou u asi 80 skladeb, mezi kterými byla i řada hitů jako La Vie en rose, u níž je podepsána pod textem.