„Párovkou“ putují do hloubi Šumavy

Návrat do historie nabízí 19. listopadu jízda parním vlakem šumavskou krajinou. V Krumlově účastníci proniknou do tajů fotografie.

Historické vagony tažené parní lokomotivou šplhají do šumavských kopců. Následně sestupují k břehům lipenského jezera. Cestující se kochají pohledem na masiv Plechého s nepřehlédnutelnou jezerní stěnou. K tomu hraje dixielandová hudba.

Stylově strávený den v sobotu 19. listopadu nabízejí České dráhy ve spolupráci s českokrumlovským Museem Fotoatelier Seidel. Oslaví tak výročí 120 let od otevření trasy České Budějovice - Kájov.

V doprovodu Josefa a Elizabeth Seidelových

Zvláštní vlak vyjede z jihočeské metropole o půl osmé ráno. Projede Křemží, Holubovem či Zlatou Korunou a zastaví se v Českém Krumlově, kde cestující přivítají představitelé města a pozvou je na hranou prohlídku Musea Fotoatelier Seidel. Zpět na počátek dvacátého století se vrátí za doprovodu „fotografa Šumavy“ Josefa Seidela, jeho manželky Elizabeth a služebné Gerty. „Návštěvníci nahlédnou do domácnosti a podniku manželů. Dozvědí se mnohé o historii fotografického řemesla. Jsme rádi za mimořádnou cestu parního vlaku Josef Seidel po železniční trati do hloubi Šumavy. Vždyť Josef Seidel i jeho syn František železnici ke svým cestám využívali a také vlaky fotografovali,“ informuje manažer muzea Petr Hudičák. Občerstvení čeká nejen v bufetových vozech, ale i na stáncích na nádraží či ve vybraných restauracích v centru Krumlova, které si pro účastníky jízdy připravily speciální menu.

V hospodě Na Louži, restauracích Láb, Švamberský dům, či Eggenberg se po předložení jízdenky zahřejí vývarem, česnečkou, kulajdou či si pochutnají na guláši Petra Voka. Po dvouhodinové krumlovské zastávce bude vlak pokračovat podzimní Šumavou. Projede stanicemi Hořice na Šumavě, Polná, Polečnice, Černá v Pošumaví a Horní Planá až do Nové Pece.

Krajinu mohou pasažéři sledovat z plošinek historických vozů za poslechu dixielandové kapely Dixie Outsiders CB. Cesta zpět slibuje romantiku jízdy potemnělou krajinou. Do Českých Budějovic se totiž vlak vrátí po sedmé hodině večerní. Jízdné je možné zakoupit samostatně jen pro parní vlak, či v balíčku s prohlídkou muzea Seidel. Ten pro dospělého stojí 250 korun, pro rodinu pět set korun. Samostatná cesta pak rodinu vyjde na tři sta korun.

Parním vlakem

- výlet parním vlakem Josef Seidel se koná 19. listopadu od 7.30 do 19.00
- vlak vyjíždí z Českých Budějovic, zastavuje v Českém Krumlově, kde účastníky čeká prohlídka Musea Fotoatelier Seidel
- vlak se vrací přes Novou Pec zpět do Budějovic
- plné jízdné stojí 250 korun pro dospělého, 500 korun pro rodinu