Parta narkomanů nám chtěla prodat předražené drogy

Tvrdé drogy nejsou městskou doménou. Snadno se dají sehnat i na vesnických zábavách a diskotékách.

Sedm stovek až tisíc korun. To je cena, za kterou se dá v Klatovech sehnat dávka pervitinu, a koupit ho od zaběhlých konzumentů je poměrně jednoduché. Redaktor Sedmičky se večer u klatovského Kauflandu snažil od několika dealerů sehnat drogu.

Blázníš? Hašiš za šest set

Skupinka mladíků, které dělalo největší problémy skládat slova do souvislých vět, nabídla za dvanáct stovek „koktejl“ něčeho, co mělo připomínat pervitin smíchaný s neškodnou příměsí.

„Tohle je čistý,“ snaží se vykoktat jeden z narkomanů. „Ještě tu mám nějaké obrázky pod jazyk a hašiš. Nechceš?“ dodal jiný. Všechny nabídky pochopitelně převyšovaly obvykle zavedené ceny. Za hašiš chce klatovská partička šest stovek. Redaktor se snaží oponovat tím, že tak drahý hašiš nebyl ani před deseti lety. „Šest stovek za gram. Nebo nic,“ nedá se odbýt mladík, kterého pochybný obchod pomalu přestává bavit. „To péčko bych ti ještě za litr dal, ale níž nejdu,“ zlevnil nepříliš kvalitní zboží. Asi po půl hodině dohadování odcházíme bez drog. Na druhou stranu – co bychom v redakci dělali s pervitinem a hašišem. Podle odborníků i příležitostných konzumentů marihuany a jiných lehkých drog jsou takové ceny přemrštěné.

„Je jasné, že na vás chtěli vydělat. Zřejmě vás také nepovažovali za zkušeného feťáka, tak zkusili jít s cenou nahoru,“ říká Martin Domčík, který je dobrovolníkem při různých protidrogových osvětách na hudebních festivalech. Pervitin je typicky česká droga. Byla vynalezena v Číně pro vojenské účely, ale pořádně se rozmohla až v bývalém Československu. Číňani chtěli vyrobit látku, která by u vojáků způsobila maximální vybuzení jejich sil při současném částečném otupění smyslu sebezáchovy. Z toho vyplývá, že pervitin je droga stimulační. To znamená, že člověk má pocit, jako by měl více sil, odpadává únava. Pod jejím vlivem je schopen vyšších výkonů skoro ve všech oblastech. O narkotických večírcích mohou vyprávět především lidé z klatovských technických služeb. Najít v parcích jehly, injekční stříkačky a další nádobíčko není hlavně během letních prázdnin problém.

„A není divu. Z diskoték tyhle lidi vyhodí, protože tam dělají problémy, v hospodách je to stejné, tak chodí do parků,“ míní ředitel klatovských technických služeb Jiří Pour. „Tohle je docela nebezpečný pokus. Jít mezi takové lidi – to zavání nožem mezi žebry,“ upozorňuje velitel městské policie.

Drogy i na vesnici

Kupovat drogy stejně snadno jako třeba cigarety v trafice je možné i v menších městech a na vsi. I když je spousta lidí přesvědčena o tom, že tvrdé drogy jsou doménou měst, opak je pravdou. „I na vesnické diskotéce nebo zábavě není problém sehnat pervitin nebo LSD,“ tvrdí mladík, který si pravidelně dopřává marihuanu a výjimečně hašiš. „Sám jsem ale nic tvrdého nezkusil. Uznávám jen halucinogeny z ryze přírodních zdrojů,“ dodává.

Marihuanu prý pěstuje u rodičů ve skleníku. Podle poslední statistiky je v Klatovech více než stovka lidí závislá na tvrdých drogách. „Když jsme v posledních dvou letech dělali v Klatovech terénní program pro drogově závislé, spolupracovalo s námi zhruba třicet narkomanů. Ti alespoň projevili zájem o bezpečnou likvidaci stříkaček a jehel nebo dokonce o léčení,“ říká Michal Kandler z plzeňského protidrogového centra.

Pervitin (známý taky pod názvy piko, peří, perník, péčko, speed), se většinou vyrábí přímo na Klatovsku. Svědčí o tom řada případů, kdy policie přistihla výrobce přímo v jejich domácích laboratořích. Zatím poslední varnu pervitinu muži zákona odhalili začátkem července na Sušicku. „Pervitin tam vyráběla dvojice mužů ve věku 23 a 39 let. Policisté se k nim dostali po dlouhém pátrání. Přistihli je přímo při výrobě,“ upřesňuje mluvčí klatovské policie Dana Ladmanová.

Krádeže každý den

A jaké zkušenosti mají s drogami lidé, kteří na první pohled mezi narkomany nepatří? Řada lidí z Klatov přiznává, že zkusila marihuanu. Příležitostně si prý jointa zapálí i dnes, ale rozhodně nepovažují trávu za něco, na čem by si měli budovat závislost. Kouření trávy však začíná pronikat i mezi školáky. „Jeden kluk ze třídy to kouří. Občas bývá úplně mimo a při hodinách má tendence usínat,“ svěřuje se žákyně jedné z klatovských základních škol.

„Někdy to nabízí i ostatním.“ Naopak tvrdé drogy lidé z Klatov odsuzují a klatovským narkomanům neřeknou jinak než fetky nebo smažky. „Spousta z nich akorát krade v obchodech, aby měli co prodat a koupit za to fet,“ zlobí se Martina Řezníčková z Klatov. To potvrzuje i statistika strážníků, podle které jsou krádeže v obchodech na denním pořádku. „Pořád stejná jména,“ dodává velitel strážníků František Kacerovský.